Meksiko

Pronađena velika palača Maja

Palata je otkrivena u istočnom dijelu arheološkog nalazišta Kuluba, ključnog prehispanskog nalazišta u današnjoj meksičkoj državi Јukatan.
Lifestyle / Flash | 27. 12. 2019. u 08:57 Bljesak.info
Palata Maja kod Cancuna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arheolozi su pronašli veliku palaču koju je koristila elita Maja prije više od 1.000 godina u starom gradu Kuluba, u blizini današnjeg mondenskog ljetovališta Cancun, u istočnom Meksiku.

Kako je priopćio Nacionalni institut za antropologiju i povijest (INAH), ostaci šest metara visoke građevine, 55 metara dugačke i 15 metara široke, ukazuju da je palača bila nastanjena u dva duga razdoblje između 600. i 1050. godine, javlja Reuters.

Civilizacija Maja bila je na vrhuncu između 250. i 900. godine i obuhvaćala je veliko područje sadašnjeg južnog Meksika, Guatemale, Belizea i Hondurasa.

Foto: Reuters / Pronađena velika palata Maja

Palača je otkrivena u istočnom dijelu arheološkog nalazišta Kuluba, ključnog prehispanskog nalazišta u današnjoj meksičkoj državi Јukatan. Kuluba je imala bilske veze s gradovima Belem i Čičen Ica, koji su bili pod njenim utjecajem i dio njene trgovačke mreže i teritorije.

Pored palače, arheolozi istražuju još neka nalazišta na centralnom gradskom trgu, uključujući oltar i ostatke dvije stambene građevine, prenio je Tanjug.

Foto: Reuters / Pronađena velika palata Maja

INAH je priopćio i da se radi na pošumljavanju Kulube, kako bi se to povijesno nalazište zaštitilo od vjetra i sunca.

Kopirati
Drag cursor here to close