Projekt

Misli o prirodi: Eko hubovi u Mostaru, Laktašima i Maglaju počinju sa radom

Organizacije su izabrane na osnovu javnog poziva koji je CPCD raspisao u prosincu prošle godine.
Lifestyle / Flash | 04. 05. 2020. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri Eko HUBa formirana su danas u okviru projekta ''Misli o prirodi!'' potpisivanjem ugovora između Centra za promociju civilnog društva i lokalnih organizacija koje će koordinirati HUBovima u svojim područjima – Udruženjem građana ''Nešto više'' za Eko HUB Mostar, Centrom za ekonomski i ruralni razvoj za Eko HUB Laktaši, te Udruženjem građana ''Fojničani'' iz Fojnice kod Maglaja za Eko HUB Maglaj.

Organizacije su izabrane na osnovu javnog poziva koji je CPCD raspisao u prosincu prošle godine.

''Okoliš ne može čekati neka bolja vremena, a civilno društvo je odlučno da sve raspoložive resurse umreži kako zaštita okoliša i prirode ne bi ostale marginalizirane oblasti u periodu koji slijedi. Zbog toga smo danas potpisali ugovore sa tri organizacije iz Mostara, Maglaja i Laktaša, i time službeno počeli suradnju u okviru projekta 'Misli o prirodi!'. Ove tri organizacije će od danas voditi Eko HUBove u svojim regijama obuhvatajući ukupno 12 općina, a od prvog lipnja će im se pridružiti još šest organizacija koje će sinkronizirano raditi u oblasti zaštite okoliša u 39 općina u BiH'', izjavila je Dajana Cvjetković, projektna menadžerica u Centru za promociju civilnog društva.

Sastanak je i pored situacije sa korona virusom protekao u ugodnoj atmosferi sa iskazanim optimizmom za ostvarenje zajedničkog cilja.

Prisutnima se iz svog doma obratila direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda naglasivši da CPCD istinski vjeruje u snagu civilnog društva da napravi vidljive i dugoročne promjene isključivo partnerskim djelovanjem, zbog čega je i koncept trogodišnjeg projekta “Misli o prirodi!”, kojeg financijski podržava Švedska, baziran na partnerstvu više od 100 organizacija civilnog društva i medija u BiH.

Miodrag Matavulj, izvršni direktor Centra za ekonomski i ruralni razvoj, vjeruje kako će devet Eko HUBova širom BiH zaista predstavljati silu i nezaobilazan faktor u svim pitanjima vezanim za ekologiju i zaštitu životne sredine, te kako će projekt organizacijama donijeti potrebnu promociju i, vrlo izvjesno, omogućiti im samoodrživost u ovoj oblasti i nakon isteka projekta.

Osim Matavulja, ugovor je ispred ''Nešto više'' potpisao Aleksandar Bundalo te ispred ''Fojničana'' Davor Šupuković.

Eko HUBovi predstavljaju mreže organizacija civilnog društva i drugih zainteresiranih strana uključenih u procese zaštite okoliša na određenom području. Cilj je stvoriti lokalne mreže partnera koje će raditi na zaštiti okoliša, a njihov rad temeljit će se na direktnim kontaktima sa građanima i građankama, posebno mladim, organizacijama civilnog društva, medijima, lokalnim vlastima, kompanijama i školama u svom krugu djelovanja.

HUBovi će odmah pristupiti aktivnostima u cilju promocije i razvoja permakulture u BiH, odnosno uzgoja povrća i drugog bilja u okviru vlastitih mogućnosti – na balkonima, trijemovima, terasama i krovovima zgrada – tokom pandemije korona virusa. HUBovi će pružati stručno znanje i savjetovanje o tome kako započeti organsko mikro vrtlarstvo, uključujući razvoj permakulturne proizvodnje na razinu domaćinstva.

Kampanju, rad Eko HUBova i rezultate projekta 'Misli o prirodi!' pratite na web stranici www.mislioprirodi.ba i istoimenim društvenim mrežama.

Kopirati
Drag cursor here to close