Uz još 9 općina

Čapljina pristupila projektu podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa

Nakon potpisivanja ugovora svih devet lokalnih zajednica će uz podršku ovog USAID-ovog programa raspisati javne pozive na koje se mogu prijaviti žene zainteresirane za pokretanje i razvoj svojeg biznisa.
Gospodarstvo / Posao | 28. 04. 2020. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Čapljina je aplicirala na Javni poziv Američke agencije za međunarodni razvoj USAID pod nazivom ''Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“,
kako bi uz sve napore Gradske uprave Čapljina za olakšanje i priljev investicija te Mehanizam koordinacije s lokalnim poduzetnicima osnažili i partnerski podržali sve ideje žena za njihovo samozaposlenje kroz provođenje ovog programa, priopćeno je iz Grada Čapljine.

Na početku današnje online svečanosti potpisivanja ugovora USAID-ovog programa podrške marginaliziranim grupama ženama u razvoju biznisa i odabranih lokalnih zajednica, svima se obratio Aldin Alić koji je napomenu da zbog pandemije koronavirusa ugovor je prisiljen potpisati se online kako bi se ispoštovali svi protokoli.

Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog programa podrške marginaliziranim grupama rekao je nešto više o ovom programu kao i o proteklim iskustvima rekavši: ''Na današnjem online događaju potpisujemo ugovore o suradnji između USAID-ovog programa podrške marginaliziranim grupama i devet jedinica lokalne samouprave iz BiH. Ovim ćemo udruženim sredstvima formirati tzv. poduzetnički fond za žene odnosno podršku razvoju biznisima marginaliziranih žena u svakoj od devet lokalnih zajednica. To su: Bratunac, Čapljina, Gračanica, Jajce, Milići, Modriča, Osmaci, Srebrenik i Vlasenica''.

Dodao je kako ovaj fond zapravo stvara prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena kroz poticanje na samozapošljavanje, ali i njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

''Program je poseban i po tome što je naglasak stavljen na društveno uključivanje žena i brisanje predrasuda da žene nisu u mogućnosti voditi biznise i zapošljavati druge ljude'', dodao je.

Podrška fonda namijenjena je razvoju mikro malih i srednjih poduzeća kao i seoskih domaćinstava žena žrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladi žena do 35 godina, žena s invaliditetom ili žena koje imaju u obitelji dijete s invaliditetom te žena koje su na neki drugi način marginalizirane.

''Na taj način povećamo konkurentnost lokalnih ekonomija i stvaramo mogućnosti za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija'', poručeno je.

Zajednički Fond s USAID/PPMG i Grada Čapljine koji će biti formiran udruženim će sredstvima u omjeru 1:1 zasigurno će imati utjecaj na poboljšanje uvjeta u kojima se nalaze žene koje imaju poslovnu ideju, a do sada nisu mogle iznaći sredstva, kažu iz Grada Čapljine.

Cilj Grada Čapljine, uz danas donesne interventne mjere za olakšavavanje poslovanja u čapljinskom gospodarstvu, nije samo dodijeliti sredstva, nego pružiti i mentorsku podršku ženama, ohrabriti ih i nastaviti tradiciju koju njeguje Čapljina, a to je da su žene u našem društvu ravnopravni sudionici i pokretači razvoja što dokazuju brojne naše dame vlasnice uspješnih čapljinskih kompanija i pokretačice pozitivnih poslovnih i društvenih procesa, dodaju iz Čapljine.

''Želimo dodatno strateški djelovati s iskusnim i pouzdanim partnerima kako bi zajednički nastavili raditi i poboljšavati našu lokalnu zajednicu i društvo u cijelosti'', navedeno je.

U svom obraćanju na ovoj online ceremoniji gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić je rekao: ''Mi smo ovdje u Čapljini jako zadovoljni što smo kroz ovaj treći poziv postali dio ovog programa podrške marginaliziranim skupinama žena u razvoju biznisa. Ja se znam često našaliti kada se priča o ženama kako je većina mog tima sastavljena upravo od dama. Međutim moramo se fokusirati na one žene koje su negdje na rubu, kojima treba pomoć.

Kroz naš lokalno ekonomski razvoj mi pokušavamo, naravno kao i svaka lokalna jedinica lokalne samouprave otvoriti novo radno mjesto a poglavito sad u svjetlu svih ovih negativnih gospodarskih efekata infekcije koronavirusom, očuvanje a da ne kažem otvaranje novog radnog mjesta je neobično važno. Zato zbilja ovaj projekt dolazi ja bi rekao u pravo vrijeme i naravno da ćemo se aktivno uključiti. Dakle ne samo kroz financije nego kroz jedan partnerski i mentorski pristup svim onim damama koje budu zainteresirane.

Mi u sklopu gradske uprave imamo jedinicu za lokalno ekonomski razvoj gdje radi petero mladih ljudi i mi već sada pomažemo našim lokalnim gospodarstvenicima na način da ih prijavljujemo na različite natječaje, da im izrađujemo različite projekte, i tako će sigurno biti i s ovim damama koje će se prijaviti za ovaj projekt.

Još jednom zahvala USAID-u, mi smo i do sada surađivali s USAID-om, ta suradnja je bila plodonosna a vjerujem da će i ovaj projekt biti na istoj razini.“

Nakon potpisivanja ugovora svih devet lokalnih zajednica će uz podršku ovog USAID-ovog programa raspisati javne pozive na koje se mogu prijaviti žene zainteresirane za pokretanje i razvoj svojeg biznisa.

Kopirati
Drag cursor here to close