Promocija

Predstavljena priča o Milanu Mladenoviću

Lifestyle / Flash | 16. 12. 2016. u 20:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je u 'Rockmarku' (Zagreb) održana promocija prvog hrvatskog izdanja knjige Aleksandra Žikića 'Mjesto u mećavi – Priča o Milanu Mladenoviću' (EKV). Knjiga je dosad u Srbiji imala pet izdanja, a hrvatsko izdanje objavio je Dallas Records u prijevodu Milana Pavlinovića.

Knjiga je biografske prirode, nudi realan prikaz Milanovog života, bez pretjeranog zadiranja u njegovu privatnost. Priča je to o dinamičnom životu velikog glazbenog stvaratelja, njegovim padovima i uspjesima, željama i ostvarenjima, kao i o cjelokupnom razvoju karijere. Naglasak je pak stavljen na atmosferu u kojoj su nastajale najuspješnije pjesme, a knjiga obiluje i autentičnim svjedočanstvima i izvornim fotografijama.

Glavni urednik izdanja, Dario Draštata, istaknuo je kako je riječ o knjizi netipičnoj za naše podneblje jer se ne fokusira na mitove koji su se godinama stvarali oko Mladenovića, između ostalog i zbog tragične sudbine, kako Milana, tako i drugih ključnih članova benda EKV, već donosi osvrt autora i sjećanja Milanovih prijatelja, kolega i suvremenika

Dodao je: "Smatrali smo da takva jedna knjiga zaslužuje priliku i u Hrvatskoj, da omogućimo kroz to izdanje da nove generacije dobiju šansu da je pročitaju i saznaju nešto o tom velikom glazbeniku, koji je utjecao na mnoge od nas, na glazbenu scenu kakva je danas i čovjeku bez kojega na sceni puno stvari ne bi bilo isto".

Žikić govori kako je izuzetno volio i cijenio, ali i osobno poznavao Mladenovića, te su njihova tri susreta opisana i u knjizi, priopćeno je iz Dallas recordsa. "Priča o Milanu ujedno je i priča o mnogim izuzetnim ljudima koji, usprkos vanserijskom osobnom talentu i neospornim kvalitetama, nikada nisu uspjeli pronaći zaštićeno mjesto u mećavi koja je bjesnila oko njih".

Između ostalog Žikić je istaknuo kako je i danas usprkos banalizaciji i glazbe i medija i konzumacije glazbe moguće opet iznjedriti nekog vanserijskog glazbenika i autora kao što je bio Milan Mladenović. "Ali na nama je da takve prepoznamo i da im damo šansu i podršku bilo tako da kupimo kartu za njihov koncert, kupimo i poslušamo njihov cd ili kliknemo na YouTube i 'lajkamo' i dijelimo njihove pjesme", zaključio je Žikić.

Pjevač grupe 'Vatra', Ivan Dečak, također je dao svoj doprinos knjizi. Naime, napisao je mali osvrt na stražnjoj korici knjige, a na promociji je rekao: "Ova knjiga je stvarno jedna pozitivna mećava informacija o Milanu Mladenoviću koje su meni recimo nedostajale. Čitajući knjigu uz slušanje njihovih pjesama i albuma, stvara mi jedan potpuno novi film".

Na kraju je Ivan Šibenik iz benda 'Replica' uz gitaru otpjevao dvije pjesme iz opusa Milana Mladenovića i tako na najbolji mogući način zaključio promociju knjige 'Mjesto u mećavi – Priča o Milanu Mladenoviću'.

Kopirati
Drag cursor here to close