Nikog ne zanimaju

Prava porodilja u HNŽ-u: Od 30 pozvanih zastupnika došla samo dva

Lifestyle / Flash | 20. 04. 2017. u 10:05 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak s donositeljima odluka na temu ''Zajedničko otklanjanje različitih postupanja u oblasti porodiljskih-roditeljskih naknada i prava u FBiH, s posebnim osvrtom na HNŽ'' održan je danas u Mostaru.

''Pokušavali smo sve moguće poruke i nazive izmisliti, kako bi privukli pozornost prije svega donositelja odluka, a s posebnim osvrtom na HNŽ. Ova županija već 17 godina nema Zakona o zaštiti obitelji s djecom, a dio prava se odnosi na pravo na porodilju, odnosno roditeljsku naknadu. U tijeku je izrada zakona, a danas imamo priliku govoriti o onome dokle smo došli i koje su mogućnosti s ujednačavanjem prava porodilja jer godinama; zbog davanja nadležnosti ovlasti županijama; porodiljino je neujednačeno na više osnova'', rekla je u izjavi za medije Mirjana Penava iz nevladine organizacije "Forma F".

Ono što je najbolnije za sve žene, smatra Penava, jeste neujednačena prava po osnovu zapošljavanja, odnosno visina naknade ovisi od toga je li žena zaposlena u javnom ili realnom sektoru.

''Očekujemo danas neke realne rokove i raspoloženost donositelja odluka. Želim upoznati javnost da su danas bili pozvani svi zastupnici i zastupnice iz HNŽ-a, a samo su dvojica od 30 došla ovdje, dok iz Federacije, pored goospodina Jurešića koji je jedan od govornika, nije došao niti jedan pozvani predstavnik'', kaže Penava.

Inače, već godinama vlada trend zapošljavanja u javnom sektoru, gdje se porodiljine naknade redovito isplaćuju, no kada je riječ o realnom sektoru tu je slika šarolika i loša.

''Loša situacija u realnom sektoru se manifestira na puno oblasti unutar obiteljskog života. Neujednačene su isplate, sve ovisi od poslodavca, nekada se žene vraćaju s porodiljinog i prije četrdeset dana, nekada je to šest mjeseci, a niti jedan zakon, osim ovih odluka o jednokratnoj pomoći, ne osigurava porodiljama financijska primanja. To daje lošu sliku brige o novorođenom djetetu, a isto tako i o obitelji'', kaže Penava pozivajući medije da rade i na pozitivnim pričama (koje se mogu nabrojati na prste), da se pohvale privatne firme koje isplaćuju redovito naknade.

''Iako opet i redovito isplaćivanje naknada u privatnim firmama se može reći da krše zakon, jer nema zakona u kojem je ovo pitanje propisano'', zaključila je Penava.

''Vrlo je važno da se izjednače prava porodilja, posebice onih nezaposlenih žena i majki sa zaposlenima, a Vlada je za tu namjenu ove godine izdvojila pet milijuna i 300 tisuća maraka'', pomoćnica ministra za socijalnu skrb Janja Milinković, uoči okruglog stola.

Zamjenica ministra je na ovo dodala kako bi za 15-ak dana prijedlog zakona trebao biti upućen Vladi na razmatranje, a onda u skupštinsku proceduru.

''Na neke odredbe Nacrta zakona smo dobili primjedbe, mišljenja i sada je revidiranje pri samom kraju. Ugradili smo one stvari koje nisu u sukobu s Federalnim zakonom, što se ne kosi sa sredstvima osiguranim za ovu namjenu. Radi se oko pet milijuna i 300 tisuća maraka'', kaže Milinković, dodajući kako je iznimno važno da zaposlene i nezaposlene porodilje imaju jednaka prava na porodiljinu naknadu, dječji doplatak i isplatu jednokratne pomoći.

''To su četiri prava koja će se financirati iz proračuna HNŽ-a. Vlada će sukladno raspoloživim sredstvima svake godine donositi visinu naknade za porodiljne naknade. Nezaposlene majke porodilje bi se trebale naći u našem sustavu gdje ćemo im izjednačiti prava i dati veće naknade, jer bit ovoga i jeste izjednačavanje nezaposlene i zaposlene žene majke'', kaže Milinković, dodajući kako se još uvijek ne može izaći s konkretnim prijedlogom visine naknade, jer tek ove godine se ide primjenom zakona i ne zna se broj porodilja.

''Nadam se da ćemo do kraja godine predvidjeti koliko ćemo imati korisnika ovog prava, jer nismo 18 godina imali mogućnost da napravimo projekciju i predvidimo porodiljine naknade. Postoje procjene, ali osnovni cilj nam je da svi ostvare jednako pravo na dječji doplatak, pogotovo u obiteljima gdje nema primanja. Važno je pomoći najugroženijim i najsiromašnijim. Ako FBiH donese zakon, on će biti značajno drugačiji od postojećeg zakona, vidjet ćete u kojem smjeru ide FBiH i što planiramo donijeti, pa očekujemo podršku cjelokupne javnosti u izjednačavanju prava porodilja'', zaključila je Milinković.

Inače, Sastanak organizira Udruženje Žene ženama Sarajevo, u okviru Programa održivosti organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, sektor Prava žena, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u suradnji s Ministarstvom rada i socijalne politike FBiH, Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ, te Udruženjem FORMA F Mostar.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, zatim predstavnici OCD u BiH, ombudsmeni i mediji.

Sastanak sa donosiocima odluka ima za cilj zajedničko otklanjanje različitih postupanja u oblasti porodiljskih-roditeljskih naknada i prava u FBiH, s posebnim osvrtom na HNŽ, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close