Prema odabiru Lonely Planeta

Plaža na Makarskoj rivijeri uvrštena u top 20 najljepših plaža na svijetu

Među svjetskim biserima našla se i jedna rajska plaža na Jadranu, a svi koji su je posjetili znaju da se na ovom popisu doista našla s razlogom
Lifestyle / Flash | 05. 02. 2024. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od legendarnih zlatnih zaljeva do malo poznatih uvala, nijedna školjka nije ostala neokrenuta tijekom naše potrage za najboljim plažama na svijetu.

Turistički div Lonely Planet objavio je novi vodič za "Najbolje plaže" na svijetu. Na njemu su se našla hit mjesta kao što su Ipanema u Rio de Janeiru i Ao Maya u Tajlandu, kao i privatna rajska odmarališta kao što je otok Mnemba u Zanzibaru.

Plaža na Jadranu

Međutim, među svjetskim biserima našla se i jedna rajska plaža na Jadranu, a svi koji su je posjetili znaju da se na ovom popisu doista našla s razlogom, piše Jutarnji list.

"Od legendarnih zlatnih zaljeva do malo poznatih uvala, nijedna školjka nije ostala neokrenuta tijekom naše potrage za najboljim plažama na svijetu.

Poslali smo naše pisce posvuda u potragu za uzvišenim obalama punim surfanja i udaljenim krajevima teško dostupnog raja za novu knjigu Lonely Planeta 'Najbolje plaže na svijetu'. Od Albanije do Jemena i posvuda između, naš tim je plivao, ronio, ispijao koktele i pješačio kroz prašume, kako bi stvorio konačnu bibliju", ističe Lonely Planet u uvodu, a onda detaljno opisuje rajsku dalmatinsku plažu:

Čarobno mjesto gdje se šume alepskog bora susreću s hladnim, čistim Jadranskim morem

"Sanjiva Punta Rata proteže se 400 m oko rta zaštićenog prirodnim rezervatom na čarobnom mjestu gdje se šume alepskog bora susreću s hladnim, čistim Jadranskim morem. Jedna od najljepših plaža na hrvatskoj obali, mirisni borovi šumarci pružaju hladovinu, dok duboko plavo more nudi idealne temperature iznad 20°C od lipnja do listopada za plivanje, ronjenje, vožnju kajakom ili veslanje na dasci. Ova plaža je čisto blaženstvo. Zadržite se na obližnjoj šetnici kako biste uhvatili veličanstvene zalaske sunca, kada nebo sjaji dubokim narančasto-crvenim i neonsko ružičastim tonovima, dok sunce zalazi ispod borova koji se uzdižu iznad mora", piše Lonely Planet i objašnjava kako stići do prekrasne uvale:

"Plaža se nalazi na sjeverozapadnom rubu Brela (do nje se lako dolazi pješke ili biciklom), oko 50 km jugoistočno od Splita na dalmatinskoj obali Hrvatske. Split ima međunarodnu zračnu luku i dobre autobusne veze s Brelima (1 sat)", ističe se u novom vodiču.

Top 20

Evo 20 od 100 plaža koje su odabrali kao najbolje na svijetu:

  1. The Pass, Byron Bay, Novi Južni Wales, Australija
  2. Plaža Ipanema, Rio De Janeiro, Brazil
  3. Ao Maya, Ko Phi-Phi, Krabi, Tajland
  4. Otok Mnemba, Zanzibar, Tanzanija
  5. Sarakiniko, Milos Kikladi, Grčka
  6. Plaža Chesterman, Tofino, otok Vancouver, Britanska Kolumbija, Kanada
  7. Cabo San Juan del Guía, Nacionalni park prirode Tayrona, Kolumbija
  8. Anse Source d’Argent, La Digue, Sejšeli
  9. Plaža Balandra, La Paz BCS, Meksiko
  10. Punta Paloma, Tarifa, Cádiz, Španjolska
  11. Punta Rata Beach, Brela, Makarska rivijera, Hrvatska
  12. West Beach, Berneray, Vanjski Hebridi, Škotska
  13. Rauðasandur, Westfjords, Island

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close