Uživajte

Planinarenje – sve veća strast Novotravničana

Opća planinarska škola postala je mnogo više od zamišljenog.
Lifestyle / Flash | 09. 06. 2020. u 20:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uživanje u pogledu 

Zbog sve veće zainteresiranosti Novotravničana za planinarenjem, Planinarsko društvo “Kuk” u svibnju je započelo s održavanjem svoje, već druge po redu Opće planinarske škole za sve one koji žele iskusiti nove životne izazove koje pruža ova aktivnost.

Upravo to isto, planine predstavljaju za svoje zaljubljenike – ljubitelje prirode i rekreativce iz novotravničkog Planinarskog društva ''Kuk'' , koji su, vođeni svojom strašću za ovim svetim i jedinstvenim oblikom rekreacije, uspjeli zaintrigirati svoje sugrađane svih generacija idejom o Općoj planinarskoj školi.

Zov prirode

Imajući u vidu čovjekovu prirodnu težnju da bude aktivan, koristan, duhovno ispunjen i da traga za smislom; a s druge strane prirodna bogatstva naše zemlje – planinarenje se javilo kao logična i neupitna opcija.

Opća planinarska škola postala je mnogo više od zamišljenog. Ona se javila i kao odgovor na nedostatak kulturnih, sportskih, (re)kreativnih i drugih sličnih sadržaja u Novom Travniku i okolici, sadržaja koji bi služili u svrhu psihofizičkog, ali i duhovnog razvoja i napretka pojedinca.

Hodočasnici planine

Kao rijetko koji drugi projekt, ova škola svoja vrata otvara svima i okuplja sve zainteresirane pojedince – bez obzira na dob, spol, vjersku i svaku drugu pripadnost, mjesto stanovanja, zanimanje ili društveni status.

Mladima nudi nove izazove, zaposlenima anti-stress terapiju, nezaposlenima društvenu uključenost, onima koji nisu u formi – bolju izdržljivost i zdrave navike, a svima zajedno nova saznanja i “izviđačke” vještine. No, glavna misao vodilja je jedna: pomjeranje vlastitih fizičkih i mentalnih granica.

Opća planinarska škola tako je spojila istaknuta imena među planinarima – zagrižene zaljubljenike koji su svoj život posvetili njezinom veličanstvu Planini, gorske spašavatelje, stručnjake iz područja speleologije, alpinizma, meteorologije i orijentacije, te prosvjetne djelatnike čija je oblast rada vezana uz prirodu i tjelesni odgoj.

Škola je također dala prostora i drugim predavačima – liječnicima iz oblasti klasične i alternativne medicine, pa čak i fotografima, čija su predavanja dodatno obogatila plan i program Škole.

Povratak u školske klupe

Kao i prethodne godine, i ovogodišnja OPŠ obuhvaća teorijsko i praktično upoznavanje sa osnovama planinarenja, prirodnim znamenostima Bosne i Hercegovine, pripremama, prednostima i opasnostima boravka u prirodi.

Druga Opća planinarska škola trajat će puna tri mjeseca, a osim predavanja u formi školskih sati (za slučaj da vam nedostaju!) sastojat će se i od redovnih terenskih odlazaka u planine i posjeta prirodnim znamenitostima naše zemlje. Također, Škola podrazumijeva i povezivanje s drugim planinarskim društvima unutar BiH koja njeguju slične vrijednosti.

Planinarsko društvo “Kuk” poziva vas da im se pridružite u Drugoj planinarskoj školi, jer za pristup istoj još uvijek nije kasno.

Kopirati
Drag cursor here to close