Savršen ukras

Petunije su idealno cvijeće: Ne traže puno njege, a savršeno izgledaju

Petunije su jednogodišnje cvijeće koje je pravi ukras svakog balkona. Ovo cvijeće je idealan izbor za naše područje, a moguće ih kupiti u gotovo svim bojama.
Lifestyle / Flash | 15. 05. 2021. u 09:20 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Instagram / Petunije

Petunije su idealno cvijeće za svaki balkon ili vrt. Ne traže pretjeranu njegu, a kad procvjetaju svojim bojama će uljepšati vaš balkon na najbolji mogući način.

Petunije su jednogodišnje cvijeće koje je pravi ukras svakog balkona. Ovo cvijeće je idealan izbor za naše područje, a moguće ih kupiti u gotovo svim bojama.

Sjeme ovog cvijeća potrebno je posaditi u veljači kako bi na ljeto zasjale u punom sjaju. Kod nas se većinom sadnice ovog cvijeća prodaju u proljeće i najbolji su izbor za malo neiskusnije vrtlare.

Zalijevanje i čišćenje

Briga o petunijama podrazumijeva redovito zalijevanje. U vrućim ljetnim danima, potrebno ih je zalijevati uvečer i ujutro. Kada ih se zalijeva, potrebno je zalijevati izravno zemlju, a ne lišće ili cvjetove.

Kako bi što bolje rasle petunije je potrebno redovito čistiti od starih suhih cvjetova i izdanaka. Redovita rezidba pomaže stvaranje novih cvjetova.

Petunije rastu u visinu, a ako želite da se šire u širinu, škarama im skinite vrhove. Ono što je izuzetno važno za dobar rast petunija je da vole bogato i plodno tlo. One podnose jaku vlažnost tla, kao i dodavanje gnojiva.

Obratite pažnju prilikom kupovine

Pri kupnji obratite pažnju na uvenulo lišće ili bijele mrlje na biljkama. Cvjetove na biljkama treba redovito provjeravati da ih ne zaraze lisne uši i bijele muhe.

Osim toga, štetu im mogu nanijeti i vrtni puževi. Ako cvijeće u saksijama iznenada dobije žuto lišće, to je vjerojatno zbog nedostatka željeza.

To se vidi na ponovno izraslim mladim listovima. U tom slučaju može vam pomoći tečno gnojivo kojim možete prihranjivati biljke i jednom tjedno.

Petunije se sade u humus u saksije s razmakom od 10 do 15 centimetara, te je moguće kombinirati više boja odjednom. Ovo cvijeće ima gotovo 30 sorti, a najpoznatija i atraktivnija je svakako sorta surfinija.

Prikladni susjedi

Pri sadnji obratite pozornost da ne posadite brzorastuće petunije zajedno sa slabim partnerima. Prikladni susjedi za petuniju su na primjer neven, pelargonija, lobelija, dalija ili fuksija.

Petunija je jedna od klasičnih vrtnih biljaka, pa se može saditi i dekorativno s povrćem ili biljem u saksijama, bačvama ili koritima.

Najbolji izbor za balkon su puzave petunije odnosno surfinije. One su otpornije na bolesti, a osim njih idealan je izbor i sorta conchita, koja izgleda poput cvjetne lopte.

Mini-petunije, odnosno sorte calibrachoa, milion bells i carillion, također su dobar izbor ako volite cvijeće veselih boja i sitnih cvjetova.

Kopirati
Drag cursor here to close