Red Bull Paper Wings

Natjecanje u bacanju papirnatih aviona: Mostarac među najboljima

''Očekivao sam pobjedu. Naravno, zadovoljan sam ostvarenim rezultatom od 9,32 sekunde.''
Lifestyle / Flash | 18. 04. 2022. u 18:49 Bljesak.info
Red Bull Paper Wings BH Finale 2022

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ajdin Čeliković i Grgur Ćorić su najbolji piloti papirnatih aviona u Bosni i Hercegovini, a ostvareni rezultati na državnom finalu Red Bull Paper Wings natjecanja održanom proteklog vikenda u Sarajevu osigurali su im put ka velikom svjetskom finalu koje će biti održano od 11. do 15. svibnja u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, gdje su izloženi eksponati nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Prethodno su, podsjećamo, u kvalifikacijskom dijelu natjecanja, stotine aviona napravljenih vještim rukama studenata letjeli nebom u Zenici, Tuzli, Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci. Ipak, letjelice Čelikovića i Ćorića pokazale su se najnaprednijim u kategorijama ''najveća udaljenost'' i ''najduže vrijeme letenja''.

Čeliković dolazi iz Kladnja i student je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Za natjecanje je saznao od cimera koji je 2019. išao u Salzburg kao predstavnik BiH i koji mu je, kako kaže, pokazao kako se prave papirnati avioni.

''Kasnije sam tu tehniku sam usavršavao i sada je moj avion pobjednički u kategoriji najveća udaljenost. Letio je 37,8 metara'' ističe on dodajući da, iako se pripremao nekoliko dana, pobjeda je došla neočekivano.

Grgur Ćorić je student Sveučilišta u Mostaru. U kvalifikacijskom dijelu natjecanja u Mostaru bio je najbolji, sa najboljim rezultatom u državi, te je s takvim rezultatom i došao na državno finale.

''Očekivao sam pobjedu. Naravno, zadovoljan sam ostvarenim rezultatom od 9,32 sekunde. Vidimo se u Salzburgu'', poručuje Ćorić.

Kategorija ''akrobatska vještina'' se još uvijek realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video koji mogu objaviti do 20. travnja, a sve informacije moguće je pronaći na službenoj stranici natjecanja.

Potom slijedi glasanje koje će trajati do 22.4., nakon čega žiri odlučuje tko će se pridružiti pobjedničkom dvojcu u svjetskom finalu u Austriji.

Inače, BiH je na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu već imala predstavnike nekoliko puta. Najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji ''najveća udaljenost'', dok je peto mjesto u disciplini ''najduže vrijeme letenja'' ostvario Vladimir Stanić.

Kopirati
Drag cursor here to close