Ukrasi svoj vrt

Ovo cvijeće za čas će ukrasiti vaš vrt ili balkon

S početkom proljeća sve je živnulo pa mnogi već uređuju balkone, prozore, vrtove… Vrijeme je za sadnju proljetnih biljaka, prvenstveno cvijeća, osobito onog koje će brzo zasjati u punoj ljepoti
Lifestyle / Flash | 28. 02. 2024. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednogodišnje biljke su siguran način da brzo dodaš boju teglama za cvijeće, prozorskim kutijama i golim mjestima na gredicama. Želiš li uštedjeti, proljetne jednogodišnje biljke možeš posijati, odnosno zasadiš u obliku sjemena, a ne kupiti već izrasle biljke. Za to je najbolje odabrati ovo izdržljivo, brzorastuće jednogodišnje cvijeće.

Od sijanja izravno u zemlju u proljeće, prije nego što ćeš reći „ljeto“, tvoj će vrt ili balkon procvjetati. No, isto tako, možeš u rasadniku ili tržnici kupiti već formirane biljke. I dalje su rekorderi u brzom rastu i brzo će biti prekrasan živi ukras. Samo pripazi mogu li već van - još uvijek postoji opasnost od mraza. Teoretski...

3 vrste brzorastućih jednogodišnjih cvjetova i kada ih saditi

Otporne: Ako je tlo obradivo, sjeme može ići direktno u zemlju. Možeš i zasaditi željeno cvijeće u zatvorenom prostoru i više tjedana prije posljednjeg datuma mraza i presaditi ga otprilike mjesec dana kasnije. (Mnoge jednogodišnje biljke na našem popisu su otporne jednogodišnje biljke!)

Poluotporne: Sij na otvorenom nakon što prestane opasnost od jakog mraza. Ili započni u zatvorenom prostoru šest do osam tjedana prije zadnjeg datuma mraza.

Nježne: Stavi sjeme u zemlju nakon što prođe sva opasnost od mraza. Ili počni u zatvorenom prostoru četiri do šest tjedana prije zadnjeg datuma mraza.

  Neven

Neven

Možeš se kladiti na ovu sjajnu, klasičnu, brzorastuću jednogodišnju biljku. Svijetli cvjetovi žute, narančaste i boje mahagonija pojavljuju se unutar osam tjedana od sjetve. Za najbolje rezultate posadi neven na punom suncu i u tlo koje dobro drenira. Zanimljivo je da ti cvjetovi cvjetaju na siromašnijoj zemlji, tako da gnojivo nije potrebno.

Zašto ga volimo: Teško da će uvenuti i savršen je dodatak vrtu.

Mirisna grahorica

Mirisna grahorica 

Ova biljka s naboranim cvjetovima i tankim viticama najbolje izgleda kada se penje - na stupove, rešetke ili ograde. Mirisna grahorica voli hladnoću, pa bi je vrtlari u sjevernim klimatskim područjima trebali sijati u rano proljeće, dok je južnjacima mudro saditi u jesen. Namoči sjeme nekoliko dana prije sadnje.

Zašto je volimo: Opojni miris, mješavina meda, jasmina i naranče, parfimira zrak zavodljivim mirisom.

Ukrasnik slak

Ukrasni slak

Staromodni šarm i cvjetovi u obliku trube u ružičastoj, bijeloj, ljubičastoj, plavoj i magenta boji čine ovu brzorastuću jednogodišnju lozu omiljenom. Istinski je obožavatelj sunca i latice se otvaraju svakog jutra kako bi pozdravile dan. 

Zašto ga volimo: Lišće, srcoliko svijetlozeleno lišće među kovrčavim viticama, jednako je lijepo i romantično kao i sami cvjetovi.

Cinija 

Cinija

Ove živahne cvjetne biljke dostupne su u gotovo svim zamislivim bojama. Sićušne sadnice pojavljuju se nekoliko dana nakon sjetve, a cvjetovi se pojavljuju oko šest tjedana kasnije. Bonus: cinije su favoriti buketa.

Zašto je volimo: Za cinije gotovo pa ne treba održavanje ili njega tijekom vegetacije. Samo pazi da odabereš sorte otporne na bolesti kako bi izbjegla pepelnicu.

 Plemenac

Plamenac

Ova je biljka jednako lijepa koliko je i otporna, pa je plamenac  pametan izbor za vrtlare koji traže brzo rješenje na mjestima gdje nešto teško raste. Sićušni grozdovi nježnog cvijeća u nijansama ružičaste, crvene, bijele, plave i ljubičaste stvaraju nanose boja, osobito u rano ljeto.

Zašto ga volimo: Njegov šarm uz vikendicu ili u vrtu vrijedan je minimalnog truda potrebnog za uzgoj.

  Različak 

Različak

Cvjetovi različka podsjećaju na bakin vrt. Lako se uzgajaju i brzo cvatu, a treba ih sijati na sunčanim područjima gdje se zrela biljka može sama zasijati i naturalizirati. Leptiri i drugi oprašivači ne mogu se zasititi ovog savršenog dodatka vrtovima.

Zašto ga volimo: Nema mnogo cvijeća koje se prirodno može pohvaliti pravom plavom nijansom.

  Dragoljub

Dragoljub

Dragoljub brzo raste i lako se uzgaja, a osvaja nagradu za najljepši jestivi cvijet, s briljantnim narančastim cvjetovima na vrhu smaragdnozelenog lišća. Sadnice se pojavljuju nešto više od tjedan dana nakon sjetve. 

Zašto ga volimo: Cvjetovi i listovi dragoljuba ukusni su u salatama ako se uzgajaju pesticida.

  Kalifornijski mak

Kalifornijski mak

S lišćem poput paprati, čašastim cvjetovima boje zalazećeg sunca i prirodom koja se lako uzgaja, postoji puno toga što bi ti se moglo svidjeti kod ovog cvijeća. 

Zašto ga volimo: Voli sunce, pa ga možeš zasaditi u kamenjaru ili na onom mjestu u dvorištu koje je teško dosegnuti crijevom.

  Suncokret

Suncokret

Omiljena među umjetnicima, vrtlarima i divljim životinjama, ova ljepotica u obliku tratinčice s upadljivim cvjetanjem i starinskim šarmom naraste gotovo dva metra u samo tri mjeseca. Sadi ove brzorastuće jednogodišnje biljke u cvjetne gredice i vrtove za rezanje ili uz rubove. Izuzetno žilavi suncokreti vole duga, vruća ljeta i uspijevaju na punom suncu s vlažnim, ali dobro drenirajućim tlom.

Zašto ga volimo: Crveni, žuti, bijeli ili dvobojni, postoji suncokret koji se uklapa u svaki stil.

 Uresnica

Uresnica

Kao da nisu s ovog svijeta, elegantni cvjetovi uresnice doista su prelijepi. Dok sjeme počinje super brzo klijati, biljka najbolje cvjeta ljeti, stoga je strpljenje ključno. Briga je minimalna, a show spektakularan. Samo pazi da zaštitiš biljku od jakih vjetrova.

Zašto je volimo: Ova brzorastuća jednogodišnja biljka sama se zasije i s lakoćom se širi. Štedljivi vrtlari možda će htjeti pobrati sjeme u jesen kako bi ga u proljeće ponovno posadili na drugim mjestima. 

Kopirati
Drag cursor here to close