Slovenija

Otvoren muzej ženskih torbica

Lifestyle / Flash | 26. 03. 2016. u 13:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U centru slovenskog ljetnog i kongresnog turizma Portorožu u petak je otvoren muzej ženskih torbica, za koji udruga Mediteraneum, koja je inicirala njegovo otvaranje, tvrdi da je drugi muzej takve vrste u Europi i četvrti u svijetu.

Ideja otvaranja muzeja je jačanje tzv. kulturnog turizma za posjetitelje koji posjećuju krajeve kako bi upoznali njihovo kulturno i povijesno nasljeđe.

Portorož je do 2. svjetskog rata slovio kao jedan od mondenih primorskih središta srednje Europe, kamo su dolazile dame iz Beča, Klagenfurta, pa i iz Venecije, a s njima su stizale i njihove torbice.

Posjetitelji u muzejskom postavu izloženom u zgradi brodarske kompanije Splošna plovidba mogu pogledati više od 500 ženskih torbica različitih stilova i od različitih materijala, od 18. stoljeća do danas, a organizatori očekuju da će postav muzeja i dalje rasti te pozivaju žene iz šire regije da doniraju torbice koje su otpisale i leže im u ormarima, a svjedoče o povijesti tog praktičnog artikla koji je damama ujedno i modni dodatak.

Uz torbice, izložena je i ženska garderoba koja se uz određenu torbicu nosila u različitim povijesnim razdobljima i krajevima.
Među ostalima, izložena je Chanelova torbica iz 60-tih godina, te torbica Timmy Woods Eiffelov toranj, koju je nosila američka glumica Sarah Jessica Parker, poznata iz serije Seks i grad, ali i elegantna torbica talijanske primabalerine Carle Fracci, koja ju je nosila na premijere u milanskoj Scali.

Od poznatih žena svoje su stare torbice muzeju darovale Ksenija Benedetti, šefica državnog protokola koju smatraju jednom od najelegantnijih Slovenki, ali i bivša premijerka Alenka Bratušek.

Vjeruje se da će njihov primjer slijediti i neke druge slavne Slovenke, poput skijašice Tine Maze, pjevačice Tinkare Kovač, a organizator izložbe Slobodan Simič nada se da će neku od svojih torbica donirati i Melania Knauss Trump, supruga američkog milijardera i potencijalnog kandidata za Bijelu kuću Donalda Trumpa.

Kopirati
Drag cursor here to close