Mala kaverna

Otkriće kod Stoca nije speleološki zanimljivo

Tijekom izgradnje kružnog toka kod Doma zdravlja Stolac u rušenju brda pronađena je navodna pećina.
Lifestyle / Flash | 13. 03. 2023. u 17:41 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Stolac.co / Otkriće kod Stoca nije speleološki zanimljivo, najvjerojatnije će se zatrpati

Iako su se neki možda, nakon vijesti o pronalasku pećine kod Stoca, ponadali kako bi to mogla biti nova turistička atrakcija, to se ipak neće dogoditi. Naime, tim stručnjaka speleologa ustvrdio je kako nije otkriven nikakav značajan speleološki objekt te da se radi o kaverni.

Podsjetimo, tijekom izgradnje kružnog toka kod Doma zdravlja Stolac u rušenju brda pronađena je navodna pećina. Radovi su zaustavljeni, a tim stručnjaka iz Speleološkog društva Herceg provjerio je o kakvom je speleološkom objektu riječ.

''Ne radi se ni o kakvom posebnom speleološkom otkriću, to čak nije ni pećina, nego mala kaverna dimenzija 2x3 metra s više ukrasa stalaktita unutra. Nismo našli ni na živi svijet u smislu nekih malih životinjica sto žive u podzemlju'', kazali su iz Speleološkog društva Herceg za Bljesak.info.

Objašnjavaju, ne čudi ovo speleološko otkriće, jer ovakvi pa čak puno veći i ljepši krški oblici često se pronalaze širom Hercegovine.

Iako Stolac ovim nije dobio novu turističku atrakciju, grad Maka Dizdara ipak ima puno toga drugoga ponuditi. Mjesto je bogato raznim znamenitostima, od kojih neke ni dan danas nisu u potpunosti istražene. Broji i 34 nacionalna spomenika te poznate nekropole stećaka na Radimlji i Boljunima koje su stavljene na zaštićenu listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close