Škljoc, škljoc

Omiljena mjesta za fotografiranje u gradovima regije

Novootvoreno šetalište je postalo veoma popularno, jer se pruža dobar pogled u pravcu tri mosta u Podgorici, ali se također vide i druge znamenitosti grada.
Lifestyle / Flash | 06. 02. 2022. u 13:03 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaki grad na svijetu ima svoj simbol, mjesto po kojem ga poznaju ljudi širom svijeta, pa tako i gradovi regije. Bilo da je to Baščaršija u Sarajevu, Kalemegdan u Beogradu, šetalište pored Morače u Podgorici, Kamenita vrata i Gornji Grad u Zagrebu ili Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu. Sve su to mjesta ovjekovječena na brojnim fotografijama koje čuvaju uspomene kako stanovnika tih gradova tako i njihovih namjernih ili slučajnih posjetitelja.

Stari dio Zagreba obiluje kulturnim spomenicima, atraktivnim lokacijama i lijepim vidikovcima koji privlače, ne samo turiste nego i stanovnike Zagreba kada žele otići u šetnju i odmoriti se od gradske gužve, javlja Anadolija.

Jedno od takvih mjesta je Zdenac života, djelo kipara Ivana Meštrovića, koji se nalazi između zgrada Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta čije neobarokno pročelje ima impresivnu ornamentiku i skulpturu. U Donjem Gradu je i središnji Trg bana Josipa Jelačića nazvan po istoimenom spomeniku, djelu kipara Antona Dominika Fernkorna, koji prikazuje bana Jelačića s isukanom sabljom dok jaše na konju imena Emir kojega je hrvatskom banu poklonio Mahmud-beg Bašić iz Bihaća.

Gornji Grad i vidikovac u Zagrebu

Od glavnog trga put stepenicama vodi na staru gradsku tržnicu Dolac, a na vrhu stepenica smješten je spomenik "Kumica", koji prikazuje baku s košarom na glavi, zapravo seljanku iz okolnih zagrebačkih mjesta, najčešće Šestina, koje su oduvijek svoje domaće proizvode prodavale građanima Zagreba i tako formirale imidž tržnice.

S Dolca se nazire Zagrebačka katedrala koja se nalazi u svim vodičima i na svim fotografijama koje prikazuju najvažnije zagrebačke znamenitosti, iako je nakon potresa njezina unutrašnjost zatvorena za javnost, a vrhovi tornjeva su skinuti i zamijenjeni metalnim križevima.

Gornji Grad je, ipak, najljepše mjesto za šetnju i za pogled na Zagreb. Ključno mjesto je na vrhu stepenica koje vode na Gornji Grad, pored ZET-ove uspinjače, odakle pogled puca sve do najjužnijih dijelova grada preko Save. Tu je smješten i dvogled kojega se može aktivirati ubacivanjem kovanice, a brojni mladi parovi i turisti vole provoditi vrijeme na ovom mjestu, pogotovo za sunčanih dana.

Tko hoće pogled s još veće visine, može se popeti na otvoreni krov na vrhu Kule Lotrščak, koja se nalazi odmah pored ovog vidikovca, a usput je moguće pogledati i top koji puca svakog dana točno u podne.

Dvjestotinjak meta dalje je Crkva sv. Marka, neizostavno mjesto za „selfie” s obzirom na krov ove crkve koji na sebi ima oslikane stare hrvatske grbove sastavljene od tisuća raznobojnih crepova.

Iza obližnje Crkve sv. Katarine, smješten je plato s kojeg pogled puca na istočni dio grada, sa Zagrebačkom katedralom i bakrenim vrhom tornja Crkve sv. Marije s ornamentiranim pozlatama u prednjem planu. Na metalnu ogradu ovog vidikovca s vremenom je postavljeno na stotine lokota s imenima zaljubljenih parova koji su ovim simbolima vječne ljubavi obilježili posjet ovom mjestu. Na silasku s platoa, mjesto na kojem se često fotografiraju zaljubljeni i u poeziju, nalazi se klupa sa srebrnom skulpturom hrvatskog pjesnika A.G. Matoša u čiji široki zagrljaj je moguće sjesti.

Dok se s Gornjeg Grada silazi istočnom stranom, mora se proći kroz Kamenita vrata, ostatak fortifikacije kojom se u Srednjem vijeku štitio Gradec. Riječ je o natkrivenoj kupoli između zgrada u kojoj se nalazi oltar sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba.

Dunav i Petrovaradinska tvrđava

Bilo da se dođe kopnom ili Dunavom do Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava i ulice u strogom centru grada su mjesta koja turisti vole da posjete i fotografišu se tu.

Petrovaradinska tvrđava je tom staro nekadašnje vojno utvrđenje, a danas kulturno-istorijski spomenik s kojeg se pruža odličan pogled na Novi Sad. Plato ispred „pijanog sata“, koji je nazvan tako jer velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute, umjetnički ateljei na Petrovaradinskoj tvrđavi mjesta su koja su na turističkoj trasi. Ograda kod platoa sata poslužila je mnogima kao mjesto zavjetovanja na vječnu ljubav, jer je okićena brojnim katancima s upisanim inicijalima zaljubljenih.

Centar, pešačka zona Novog Sada gdje je u najvećoj mjeri sačuvan stari izgled s iz sredine 18. vijeka, omiljeno je mjesto za posjete turista i fotografiranje. Trg slobode kojim dominira veliki spomenik nekadanjem gradonačelniku Novog Sada Svetozaru Miletiću mjesto je okupljanja šetača, ali i drugih skupova koji se održavaju u ovom gradu, a tu su i Gradska kuća i župna crkva Imena Marijinog. Šetačima je zanimljiva i Katolička porta, Zmaj Jovina ulica u kojoj se nalazi i spomenik liječnika i poznatog dječjeg pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja, ali i Vladičanski dvor. Tu je i Dunavska ulica koja je do danas sačuvala izgled od prije dva i pol stoljeća.

Mnogi poznavaoci stihova kantautora i Novosađanina Đorđa Balaševića vole da prođu nekim ulicama i toponimima koje je opjevao, a Ulica Jovana Cvijića gdje je živio je jedno od mjesta pored kojeg vole da prođu i fotografišu se.

Ljepote Morače

Šetalište pored rijeke Morače, koje je napravljeno pred sami kraj prošle godine, omiljeno je mjesto za fotografiranje stanovnika Podgorice, ali i brojnih turista.

Novootvoreno šetalište je postalo veoma popularno, jer se pruža dobar pogled u pravcu tri mosta u Podgorici, ali se također vide i druge znamenitosti grada. Prilikom posjete ovom šetalištu, moguće je vidjeti brojne građane koji uživaju u pogledu, ali i mnogi od njih se tu i fotografiraju.

Gdje se spajaju Sava i Dunav

Najveći grad u regiji, Beograd, obiluje mjestima koja ga simbolizuju i nalaze se na brojnim fotografijama posjetitelja. Jedno od njih je tvrđava Kalemegdan u okviru koje je vidikovac sa kojeg se pruža pogled na grad i na bajkovito ušće rijeke Save u Dunav, ali i plato spomenika "Pobjednik".

Zemunski kej je omiljeno šetalište i mjesto koje posjećuju i fotografiraju brojni turisti. Zemunom dominira Gardoš kula, koju su ugarske vlasti izgradile 1896. u znak proslave tisućugodišnjice doseljavanja Mađara u Panoniju. Sa vidikovca kule pruža se veličanstven pogled na Beograd i Dunav.

Jedan od centralnih beogradskih trgova, Slavija, poznat po kružnom toku i prometnih gužvi, također je omiljeno mjesto za fotografiranje, a nedaleko je bijelo-crveni naziv glavnog grada Srbije formiran od ćirilićnih slova, kraj kojeg se fotografiraju posjetitelji.

Oaza u samom centru Beograda, Botačnička bašta mjesto je na koje mnogi dolaze kako bi se odmorili, čitali, ali i fotografirali. Ovdje je posebno popularno mjesto fotografiranja živopisni Japanski vrt.

Na Baščaršiju dođi 

U srcu starog Sarajeva smještena je Baščaršija sa sebiljem koji dominira centralnim, Baščaršijskim trgom. Ljepota Baščaršije i sebilja opjevana je u mnogim pjesmama, a i mjesto su susreta kako Sarajlija, slučajnih prolaznika kroz grad, tako i turista, putnika namjernika. Baščaršija i njeni "najvjerniji" stanovnici golubovi oduvijek su simbol grada i nezaobilazno mjesto za fotografiranje u svim godišnjim dobima.

Nedaleko od Baščaršije nalazi se Sarajevska vijećnica, jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog razdoblja. Smještena uz rijeku Miljacku, uvijek okupana suncem, živopisnih boja, Vijećnica dominira istočnim ulazom u glavni grad Bosne i Hercegovine. Prekoputa nje, lijevu i desnu obalu Miljacke povezuje čuvena Šeher-ćehajina ćuprija iz 16. stoljeća, prvi most koji je povezao obale Miljacke za vrijeme osmanske vladavine. Što zbog bjeline kamena od kojeg je izgrađena, što zbog ljepote Vijećnice u pozadini, ćupriju pohode najčešće "novopečeni" mladenci, ali i turisti radi fotografiranja.

Trg ispred Sarajevske katedrale "Srca Isusova" na kojem je je spomenik papi Ivanu Pavlu II također je mjesto na kojem se zaustave i fotografiraju mnogi posjetitelji.

Kao i mnogi drugi svjetski gradovi, Sarajevo nije odoljelo novotarijama kad je riječ o ponudi za posjetitelje. Tako da se mnogi od njih zaustave ispred u boji zlata ispisanog naziva grada na trgu ispred jednog od tržnih centara u poslovno-trgovačkom kvartu na Marindvoru kako bi ovjekovječili fotografijom ili "selfijem" posjetu Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close