''Zagovaranje za ženska prava''

Okrugli stol - zašto je važna podrška institucija nevladinim organizacijama

Okrugli stol se organizira s ciljem da predstavimo važnost podrške lokalnih institucija i suradnje s nevladinim organizacijama kako bi se poboljšali uvjeti života u Mostaru
Lifestyle / Flash | 08. 11. 2022. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Institucionalna podrška i suradnja sa ženskim organizacijama iz lokalnih zajednica'', naziv je okruglog stola kojeg organiziraju Fondacija CURE, Fondacija za osnaživanje žena i Udruženje žena ''Vrba'' Mostar.

Okrugli stol će se održati u četvrtak 10. studenog 2022. godine s početkom u 12.00 sati u prostorijama velike dvorane Odjela za društvene djelatnosti (stari Đački dom) na adresi Kralja Tvrtka bb, Mostar.

Jačanje kapaciteta organizacija

''Okrugli stol se organizira s ciljem da predstavimo važnost podrške lokalnih institucija i suradnje s nevladinim organizacijama kako bi se poboljšali uvjeti života u Mostaru s posebnim fokusom na manjinske i marginalizirane grupe žena. Okrugli sto koji organiziramo realizira se u sklopu projekta ''Zagovaranje za ženska prava'' koji financira Europska unija, a realiziraju Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena'', navode organizatorice.

Cilj ovog Projekta je, kako navode, jačanje kapaciteta deset organizacija u deset općina, uz donošenje preporuka za institucije na lokalnom nivou o tome kako unaprijediti položaj žena.

Okrugli sto je namijenjen članicama Udruženja žena ''Vrba'' i njihovim suradnicima/ama, predstavnicima/ama lokalnih institucija kao što su predstavnici/e općine, zdravstvenog sektora, centra za socijalni rad, zavoda za zapošljavanje, obrazovnih institucija, medija i nevladinih organizacija.

Manjinske marginalizirane grupe

''Na okruglom stolu ćemo prezentirati trenutnu situaciju u kojoj se nalaze žene iz manjinskih i marginaliziranih grupa u BiH s posebnim osvrtom na zdravstvenu zaštitu i preporuke za daljnje djelovanje u Mostaru. Jedan od ciljeva organiziranja okruglog stola je i ostvarivanje dijaloga između institucija na lokalnom nivou i organizacija civilnog društva čiji fokus djelovanja su ženska prava, a kako bi se ostvarili preduvjeti za suradnju na implementaciji postojećih mehanizama i zakonskog okvira za ostvarivanje ravnopravnog tretmana i prava na život bez diskriminacije svih manjinskih i marginaliziranih grupa'', navode organizatori.

Također, kažu, planiraju ostvariti dijalog između žena koje pripadaju manjinskim i marginaliziranim skupinama i predstavnika/ca lokalnih institucija o položaju i pravima žena.

O ulozi lokalnih institucija u promociji ženskih prava govorit će Adela Gosto, vijećnica Grada Mostara, dok će Selma Hadžihalilović u ime Fondacije CURE i Fondacije za osnaživanje žena predstaviti položaj žena i preporuke za daljnje djelovanje. Cjelokupnim događajem moderirat će Medina Gosto, predsjednica Udruženje žena „Vrba “ Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close