Trik

Odjeća vam ne miriše? Ovo radite pogrešno

Budite oprezni jer ostaci omekšivača zaslužni za jači miris mogu iritirati vašu kožu.
Lifestyle / Flash | 30. 06. 2023. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da perilica nije dobro oprala rublje i zbog toga ste umjesto lijepog dobili neugodan miris.

Nije svaka tkanina za omekšivač 

Ponekad perilica ne opere dobro rublje pa ono može imati dosta neugodan miris. Zatim treba provjeriti grije li grijač dobro, pa ako je sa strojem sve u redu, potražiti problem negdje drugdje.

Osim neispravnog stroja, možda zapravo radite nešto krivo. Prilikom pranja odjeće mnoge žene stavljaju previše praška ili omekšivača koje perilica ne može dobro oprati pa se skuplja u tkanini i na kraju umjesto lijepog mirisa dobijete nešto što izgleda i miriše prljavo. Osim toga, razmislite kakvo rublje perete, kao i je li tkanina predviđena za dodavanje omekšivača.

Nisu sve tkanine prikladne za omekšivač, a ako perete sintetičke materijale, omekšivač treba izbjegavati.

Što se tiče trapera, proizvođači imaju jasan stav – nikada za pranje trapera ne stavljajte omekšivač. Omekšivač čini da se tkanina rasteže, a također se boja brže ispire.

Ako niste spremni slijediti ovu preporuku, optimalni razmak između dva pranja je razdoblje od 2 do 6 mjeseci, ovisno o tome koliko često nosite traperice.

Loš miris

Nakupljena prljavština u stroju također može uzrokovati loš miris rublja, a bijele mrlje mogu se pojaviti na odjeći.

Da biste to spriječili, slijedite nekoliko jednostavnih pravila održavanja: ispraznite perilicu što je prije moguće nakon svakog pranja, nakon svakog pranja uklonite ostatak deterdženta s gume na vratima, redovito sušite odjeljak za deterdžent i jednom mjesečno pustite stroj "na prazno" s deterdžentom i octom za dezinfekciju.

I još jedan trik, koji će omogućiti da vaša odjeća miriše i do 7 dana nakon pranja: nemojte stavljati omekšivač odmah na početku pranja, već pričekajte da perilica prođe prvi ciklus pranja i tek nakon što uzme vodu za sljedeći ciklus, dodajte omekšivač.

Na taj će način više omekšivača ostati u tkanini i više će mirisati. Ipak, budite oprezni jer ostaci omekšivača zaslužni za jači miris mogu iritirati vašu kožu.

Budite oprezni i koristite bioomekšivače koji će spriječiti alergijske reakcije i očuvati zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close