kao da je naš čovjek

Nevjerojatno bogatstvo Teodorína Obianga - 'princa' Ekvatorske Gvineje!

Lifestyle / Flash | 03. 11. 2016. u 21:31 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teodorín Obiang Nguema Mangue sin je diktatora Ekvatorske Gvineje, Teodora Obianga Ngueme Mbasoga i jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu, a ujedno i jedan od najrastrošnijih.

Stanovništvo ove zemlje (procjene idu od 845.000 stanovnika pa do brojke koju diktator napiše) živi u teškome siromaštvu, iako su odavno otkrivena bogata nalazišta nafte.

Kao i cijelu zemlju, naftu posjeduje predsjednik Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, koji zemljom vlada od 1979. godine. Obiang je tada izveo puč, skinuvši s vlasti svoga strica, kojega je - kako to običaji već nalažu - kasnije pogubio. Smatra se jednim od najbogatijih državnika na svijetu.

Ekvatorska (ili Ekvatorijalna) Gvineja je bivša španjolska kolonija, koja je neovisnost stekla 1968. godine.

Njegov 47-godišnji sin Teodorín Obiang upravo je ovih dana zaustavljen u Ženevi prilikom pokušaja da iz Švicarske izveze skupocjene automobile, vrijedne više milijuna franaka.

Premda je predsjednikov sin (i budući nasljednik, po svemu sudeći) službeno potpredsjednik svoje zemlje (plaća 8.000 dolara), on svoje vrijeme uglavnom provodi po svijetu, a nakon što je protiv njega pokrenuta istraga u SAD-u , zatim i u Francuskoj, skrasio se na Ženevskom jezeru.

Optužen je za pranje novca, korupciju i pronevjeru javne imovine, ali su mu švicarske vlasti dugo gledale kroz prste.

U Americi je živio u Malibuu (vila u vrijednosti od 35 milijuna dolara), dok je u Parizu njegov dom luksuzno imanje od 4.000 četvornih metara, a vila navodno ima 101 prostoriju.

U Francuskoj mu je zaplijenjena imovina u vrijednosti od 200 milijuna eura (nekretnine, skupocjena garderoba, nakit, umjetnine i luksuzni automobili).

Zaplijenjeni vozni park u Ženevi sadrži, pored ostaloga, jedan Porsche 918 Spyder, vrijedan 750.000 eura, Bugatti Veyron vrijedan dva milijuna, te vrlo rijetku 'šklopociju' Koenigsegg sa 1330 KS, pri čemu valja imati na umu da su švedski konstruktori napravili samo sedam takvih automobila za bogatu gospodu koja ne pita za cijenu.

Na ovom rijetkom primjerku su registarske pločice njegove domovine, a jedan zagriženi ljubitelj automobila fotografirao ga je ispred ženevskoga hotela Kempinski.

Naravno, kakva bi to kolekcija bila bez Ferrarija (F12, Enzo i 599 GTB).

U Švicarskoj se već odavno vodi žučna rasprava o tome zašto vlasti nisu ranije reagirale, ali mediji pišu kako je, kao i uvijek, najvjerojatnije u pitanju interes domaćih firmi u koje se slijevaju Obiangovi milijuni.

Francuski su istražitelji utvrdili kako je diktatorov sin ilegalno dobio više stotina milijuna dolara za ugovore koje su dobile kompanije koje crpe naftu u njegovoj domovini, a Obiang je taj novac s jednog računa domaće banke prebacio na svoj konto u švicarskoj banci.

Obožavatelj Michaela Jacksona

Teodorín Obiang veliki je obožavatelj pop idola Michaela Jacksona. Zbog toga nikad nije žalio novac kako bi se domogao nekog kultnog predmeta koji se veže uz pokojnog Jackoa.

On primjerice u svome vlasništvu ima legendarnu crvenu jaknu koju je King of Pop nosio u spotu za "Thriller", kao i njegove slavne srebrne rukavice koje je Jackson prvi put pokazao 1983. godine, lansirajući svoj neponovljivi moonwalk. Samo ove rukavice vrijedne su 420.000 dolara.

Jacksonova 'ostavština' u Obiangovoj kolekciji vrijedna je ukupno više od tri milijuna dolara.

Teodorín Obiang je navikao dobivati sve što poželi. Švicarski portal Blick prenosi zgodu s jednog ljetovanja u čuvenoj turističkoj destinaciji Bora Bora, kada je poželio pojesti cheeseburger, te je poslao svoga pilota po hranu u McDonald's koji se nalazio u tamošnjem glavnom gradu Papeeteju, udaljenom 250 kilometara.

Pilot se vratio s 30 komada cheeseburgera do svoga gazde, ali hrana se u međuvremenu ohladila, a i diktatorov sin je u međuvremenu izgubio apetit za fast food.

Njegova omiljena zabava su shopping ture, a najradije plaća u gotovini. Novac mu nikada nije problem.

Istražitelji se 'nahodali'

Njegovo imanje u Parizu, veličine 4.000 metara četvornih, zadalo je grdne muke francuskim istražiteljima 2011. godine. Trebalo im je čak deset dana da sve pretraže. Tada su zaplijenili 18 luksuznih automobila.

Utvrdili su da je preko fiktivnih tvrtki i raznih posrednika pribavio nekretnine u vrijednosti od više desetina milijuna eura.

Hoće li mu otac moći pružiti pomoć kako bi se izvukao iz škripca, teško je kazati, ali stari diktator se nakon 36 godina na vlasti u travnju ove godine ponovno 'izborio' za novi, sedmogodišnji mandat na predsjedničkoj funkciji. Dakako, na demokratskim izborima...

Kopirati
Drag cursor here to close