Kristijan Iličić

Najveći svjetski pustolov i influencer posjetio Hercegovinu

Radi se o pustolovu kojega na Instagramu prati preko 260.000 osoba, a koji je proputovao mnogobrojne zemlje.
Lifestyle / Flash | 11. 08. 2021. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Instagram / Najveći svjetski pustolov i influencer posjetio Hercegovinu

Jedan od najvećih svjetskih pustolova i putnika, ali i influencera, Kristijan Iličić, posjetio je u srijedu Hercegovinu.

Nakon boravka u Crnoj Gori, Iličić je odlučio ''prošetati'' do juga naše države.

Tu je posjetio špilju Vjetrenicu, gdje je, sudeći po reakcijama na objavljenim story-jima, ostao oduševljen onime što nudi ovo jedinstvo mjesto.

Kako je objavio, na poklon je dobio i knjigu o Vjetrenici.

''Odlučili smo iz Dubrovnika skočiti na jedan dnevni izlet i posjetiti špilju Vjetrenicu. Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini i zaštićeni spomenik prirode. Smještena je 300 m istočno od Zavale, na zapadnom rubu Popova polja, u općini Ravno, te 12 km udaljena od mjesta Slano na obali Jadranskog mora odnosno 80km od grada Mostara.

Ukupno je otkriveno oko 7014 metara podzemnih kanala. Speleološke posebnosti ove jedinstvene spilje su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, čestu pojavu magle u dijelovima Absolonova kanala, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera. Vjetrenica je podjednako zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine.

Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine. Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 91 troglobionata, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno upravo na ovom mjestu. Jeste li čuli za Vjetrenicu? Storije iz špilje imate na mom instagram profilu'', napisao je Iličić na facebooku.

Inače, radi se o pustolovu kojega na Instagramu prati preko 260.000 osoba, a koji je proputovao mnogobrojne zemlje.

Svijet je oduševio svojim pričama iz Yemena, a prije toga boravio je u Venezueli, Nikaragvi, Hondurasu, El Salvadoru...

Kopirati
Drag cursor here to close