Što trebate znati

Najbolje marinade za meso s roštilja

Lifestyle / Flash | 29. 04. 2017. u 14:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neki će reći da ovisi o energentu, drugi o jačini vatre, treći se kunu samo i isključivo u kvalitetu mesa, ali svi se slažu u jednom - dobre marinade čine meso ukusnijim i neizostavni su dio svakog roštilja!

Marinade su mješavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da djelomično omekšaju meso i začine ga. Meso se zato stavlja u marinadu do otprilike tri sata prije nego će ići na roštilj. Možemo ga držati i duže, do dva dana, ali u tom slučaju izbjegavajte dodati u marinadu veću količinu soli jer sol ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo rezultirati suhim i ‘drvenastim’ mesom, piše Volim meso.hr.

Kod marinada morate paziti na još dvije stvari. Koristite li češnjak i luk, češnjak protisnite, a luk osolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite, gotovo do kaše. U oba slučaja možete se odlučiti za prah navedenih lukovica. Jedino je važno da vam na mesu ne ostanu komadi luka ili češnjaka jer bi to moglo dovesti do njihovog zagorijevanja i gorčenja.

Osim kad se radi o vrlo malim komadima mesa te mesu koje se kratko termički obrađuje, izbjegavajte marinade koje sadrže šećer, bilo kao smeđi šećer, pekmez, šećer u alkoholu ili šećer koji se već nalazi u gotovim proizvodima, poput kečapa, ako ga imate običaj dodavati u marinadu. Pri dužem pečenju, šećer će se topiti, karamelizirati i na kraju zagoriti, a vi ćete umjesto hrskave dobiti pougljenu koricu.

Kombinacije masnoća, kiselina i začina su doista toliko brojne da ih je nemoguće sve pobrojati, ali vam prenosimo nekoliko varijanti s kojima nećete pogriješiti i koje vam uz manje modifikacije pružaju svaki put drugačiji doživljaj.

Osnovna marinada

Sastojci:

100 ml suncokretova ulja

100 ml jabučnog octa

½ čajna žličice soli

svježe krupno mljeveni papar

3-4 češnja protisnutog češnjaka

Protisnuti češnjak stavite u mužar, dodajte sol i papar, pa uz žlicu ulja i octa dobro izmiješajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i octa, pa time dobro natrljajte meso sa svih strana.

Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

Mediteranske marinade sa začinskim biljem

Sastojci (za 6 verzija marinade):

suncokretovo ulje, začinsko bilje, limun i ljuta papričica

suncokretovo ulje i peršin

suncokretovo ulje i začinsko bilje

suncokret. ulje, začinsko bilje i limun

maslinovo ulje i začinsko bilje

maslinovo ulje, začinsko bilje i limun

Ako osnovnoj marinadi dodate začinsko bilje po ukusu (peršin, bosiljak, timijan, origano), po želji ljute papričice, suncokretovo ulje zamijenite maslinovim, umjesto jabučnog dodate vinski ocat, aceto balsamico ili sok i koru limuna, bijelo ili crno vino, dobili ste 5-6 novih mediteranskih kombinacija i okusa, koje možete iskušati s većinom vrsti mesa.

Kontinentalne marinade

Sastojci:

korijander, senf, crveni papar

vino i luk

Osnovna marinada kojoj ste pridružili dobro usitnjen luk, tucanu ljutu papriku, chilli papriku ili kajenski papar, ocat zamijenili bijelim vinom, dodali usitnjenog peršina, lovora ili ružmarina, odgovarat će svinjetini, junetini, piletini.

Marinada s jogurtom

Sastojci:

200 ml jogurta

2 žlice suncokretova ulja

korica i sok jedne naranče

manji luk i 2 češnja češnjaka

korijander i ½ žličice cimeta

žličica svježe naribanog đumbira

½ žličice soli, mljeveni papar

Volite li istočnjačke okuse ovo je marinada po vašem ukusu. U mužaru usitnite suhe sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomiješajte s jogurtom i sokom i koricom naranče.

Vole je sve vrste mesa.

Azijska marinada

Sastojci:

200 ml suncokretova ulja

2 žlice soja sosa

žlica smeđeg šećera

2 češnja protisnutog češnjaka

naribani đumbir

50 ml višnjevače ili cherryja

Koristite na manjim komadima mesa i mesu koje se kraće termički obrađuje, jer marinada sadrži šećer, poput svinjetine i piletine.

Teksaška marinada

Sastojci:

200 ml pasirane rajčice

3 žlice suncokretova ulja

chilli ili neka ljuta papričica

2-3 češnja protisnutog češnjaka

Worcester, Tabasco ili chili umak

Ne zaboravite, sirovu marinadu, nakon što ste izvadili meso, ne smijete koristiti na drugim jelima, a da je prije toga ne skuhate, jer bi u sebi mogla sadržavati mikrobe koji su u nju prešli sa sirovog mesa koje je u njoj ležalo.

Slaže se sa svinjetinom, junetinom, piletinom.

Kopirati
Drag cursor here to close