Rješenje za Jadran

Može li umjesto samoizolacije 30 minuta na suncu kad se prijeđe hrvatska granica?

Virolozi su otkrili da snažna ultraljubičasta (UV) svjetlost može uništiti 90 posto covid-19 koji se iskašljao ili iskliznuo na površinu u samo pola sata.
Lifestyle / Flash | 24. 06. 2020. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sunčeva svjetlost može ubiti koronavirus za samo 30 minuta, navodi se u studiji koja dolazi iz Velike Britanije za najtopliji tjedan u godini.

Virolozi su otkrili da snažna ultraljubičasta (UV) svjetlost može uništiti 90 posto covid-19 koji se iskašljao ili iskliznuo na površinu u samo pola sata.

Odvojene studije tvrde da sunce također može gotovo u potpunosti izbrisati dijelove virusa koji ostanu u zraku za samo šest minuta.

Koronavirus koji uzrokuje covid-19 prekriven je zaštitnim kućištem koje razgrađuje pod toplinom tijela kada nekoga zarazi. Kad se iskašlja ili kihne u zraku ili na površinu, UV svjetlost će uništiti njegov premaz i ostaviti virus izložen da se osuši i propada na suncu.

Neki znanstvenici također vjeruju da vitamin D, proizveden u tijelu kada je izložen suncu, jača imunološki sustav i pomaže u borbi protiv virusa. Istraživači kažu da je boravak na otvorenom sigurniji od zagrijavanja iznutra, gdje covid-19 može preživjeti i ostati zarazan danima.

Studija dodaje da se strahuje da će se covid-19 zimi vratiti sada kad su smanjena ograničenja kretanja, ljetno vrijeme je kraće, a virusne bolesti općenito češće.

Studija, dr. Jose-Luis Sagripanti, umirovljeni virolog američke vojske, i dr. David Lytle, bivši virolog američke vlade, objavljeni su u časopisu Photochemistry and Photobiology.

Otkriveno je za vrijeme ljetnog sunčanog razdoblja u Londonu u lipnju, a svega 30 minuta sunčeve svjetlosti dovoljno je za smanjenje infektivnosti koronavirusom za 90 posto.

Za usporedbu, trebalo bi otprilike sat i 17 minuta da se virus u glavnom gradu uništi u rujnu, a u ožujku gotovo tri sata.

Kopirati
Drag cursor here to close