Skrb o djeci

Mostar: Samo tri obitelji pokazale interes za udomljenjem

Lifestyle / Flash | 01. 05. 2017. u 08:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je udomiteljstvo, prema mišljenju struke, jedan od najboljih načina kako privremeno skrbiti o djetetu koje je spletom okolnosti ostalo prepušteno samo sebi, taj oblik nije dovoljno razvijen na području Mostara, ali ni cijele BiH, piše Večernji list.

Srodničke i nesrodničke

Unatoč znatno većim potrebama, sve je manji broj udomiteljskih obitelji u Hercegovini. Tako je, prema podacima Centra za socijalni rad u Mostaru, samo 11 udomiteljskih obitelji koje se brinu za isti toliki broj djece. Od njih 11, osam je srodničkih i tri su nesrodničke, kazali su  u ovom Centru.

''U postupku su još tri zahtjeva za udomljenje'', kazala je Emina Mehić, socijalna radnica ustanove Centar za socijalni rad Mostara.

''Prema evidenciji ustanove Centar za socijalni rad grada Mostara, zahtjeve za udomljenje su podnijele samo tri obitelji, dok zahtjeva za postupak posvojenja ima jako puno'', kazali su.

Sva djeca koja se trenutačno nalaze u ovom Centru čekaju udomljenje, no ako se nastave slati zahtjevi kao do sada, sigurno je da će većina mališana ostati bez udomiteljske obitelji i skrbi.

Uglavnom su to srodničke obitelji, a razlog je taj što najbliži srodnici djece bez roditeljske skrbi, u slučajevima u kojima biološki roditelji ne mogu izvršavati svoje roditeljske dužnosti i obveze, ne žele smjestiti djecu u određene institucije pa ih prihvaćaju na udomljenje.

Poteškoće u razvoju

Novinare je zanimalo i je li nekada neka obitelj poslala zahtjev za dijete koje ima poteškoće u razvoju.

''Prema našim zapisima, do sada su evidentirana samo dva slučaja u Centru, ali trenutačno nemamo ni jedan takav zahtjev'', kazala je Emina.

Razumljivo je da je više posvojiteljskih nego udomiteljskih obitelji jer djeci je potrebna posebna skrb, a udomitelji se vežu za njih i svjesni su da će se nakon nekog vremena morati razdvojiti od djece i poslati ih u posvojiteljske obitelji. No, ako udomitelje to zanima i žele da dijete ostane kod njih, mogu poslati zahtjev za posvajanje.

Kopirati
Drag cursor here to close