Svjetski dan rijeka

Svojim novcem plaćamo strane okupatore koji ponovo našim novcem okupiraju naša prirodna blaga

“Ispada da svojim novcem plaćamo strane okupatore koji ponovo našim novcem okupiraju naša prirodna blaga“, istaknuo je Oroz.
Lifestyle / Flash | 15. 03. 2020. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri stotine zanimljivih crteža ujedinjenih u mozaik, a na temu zaštite i očuvanja rijeka kao prirodnih blaga, simbolično je izloženo pored rijeke Bune, na mjestima gdje su planirane gradnje mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator je Koalicija udruženja za zaštitu i očuvanje rijeka Bosne i Hercegovine, a povod je bio 14. ožujak – Svjetski dan rijeka. Mozaik je prema riječima organizatora bio planiran u Sarajevu na lokaciji Vilsonovo šetalište, međutim na koncu je prebačen na jug zbog mjera uvedenih zbog opasnosti od korona virusa. Koalicija inače okuplja više od 30 udruženja koja brinu o bh. rijekama.

Foto: AA / Mozaik pored rijeke Bune

Aktivisti prema riječima Roberta Oroza iz Ekološko-humanitarne organizacije Gotiša iz Fojnice svakodnevno razmjenjuju iskustva, pomažući na različiti načine jedni drugima, a sve s samo s jednim ciljem - da se očuvaju rijeke. Primarni zadatak, ističe, je borba protiv izgradnje mini hidroeletrana.

“Radimo i na ukidanju subvencija i poticaja na obnovljive izvore energije za male hidroelektrane. Zahtijevamo moratorij na izgradnju svih hidroelektrana u našoj zemlji, kao i preispitivanje dosadašnjih koncesija, dozvola i ostale dokumentacije za gradnju. Mini hidroelektrane bez sumnje donose više štete nego koristi. Korist imaju pojedinci, dok štete trpimo svi. Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju ovo što sam kazao. Ekonomske studije potvrđuju da računima za električnu energiju i sami plaćamo određene iznose za obnovljive izvore, koji na koncu dolaze do investitora. Na taj način nažalost svi pomažemo uništavanje rijeka“, rekao je Oroz.

Foto: AA / Mozaik pored rijeke Bune

Podsjetio je i da značajan broj vlasnika malih hidrocentrala u BiH dolazi iz drugih država – najčešće Austrije, Slovenije i Švicarske.

“Ispada da svojim novcem plaćamo strane okupatore koji ponovo našim novcem okupiraju naša prirodna blaga“, istaknuo je Oroz.

Ilustratorica i dizajnerica Vanja Lazić napominje da je u početku ideja bila ukazati na globalni problem gradnje mini hidroelektrana. U fokusu nisu bili individualni slučajevi, a sam projekt je, kaže, uključivao oslikavanje tri stotine platana za simbolično tri stotine planiranih mini hidroelektrana.

Foto: AA / Mozaik pored rijeke Bune

“Većinu su oslikali ljudi iz zajednica u BiH koji su se borili za svoje rijeke ili podržavali i podržavaju borbu za slobodu rijeka. Akcija je inicijalno trebala biti vrsta art protesta i okupljanja protiv mini hidroelektrana te se održati u Sarajevu, međutim zbog opasnosti od korona virusa opredijelili smo se za jednu od najljepših rijeka u BiH. Dakle, nešto lijepo i dobro i u teškim vremenima“, istakla je Lazić.

Četrnaestog ožujskog dana svake godine širom svijeta obilježava se Dan rijeka – dan u kojem se ukazuje na važnost rijeka i borbe za njihovu zaštitu. Čistoća rijeka u BiH nije na zavidnoj razini, a podizanje svijesti mladih i svih građana najbolje se radi kroz ekološke sekcije u školama. Ovog puta, nažalost, izvanredna situacija u zemlji učinila je svoje.

Kopirati
Drag cursor here to close