Spašavanje rijeka

Nužno ukidanje poticaja za male hidroelektrane

Voda je ta koja se u našoj zemlji nemilice eksploatizira kroz izgradnju MHE, dok su veliki potencijali sunca i vjetra potpuno neiskorišteni.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 03. 2020. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 14. ožujka, Svjetskog dana akcije za rijeke, Koalicija za zaštitu rijeka BiH, pozivajući se na Deklaraciju o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana, od nadležnih organa na svim razinama vlasti zahtijeva da se odmah ukinu javni poticaji za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana (MHE), priopćeno je u subotu iz Centra za životnu sredinu.

Deklaracija o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana je donesena na konferenciji o problematici MHE održanoj u studenom 2019. godine u Sarajevu. Konferenciju su organizirali Arnika, Centar za životnu sredinu i WWF Adria uz financijsku podršku Europske unije, Transition programa Češke Republike, Global Greengrants fonda i Heinrich-Böll fondacije.

 ''Štetu po životnu sredinu koju nanose MHE plaćaju potrošači električne energije preko naknade za obnovljive izvore energije na svojim računima za električnu energiju. Voda je ta koja se u našoj zemlji nemilice eksploatizira kroz izgradnju MHE, dok su veliki potencijali sunca i vjetra potpuno neiskorišteni. Skupština Republike Srpske je u ožujku prethodne godine čak ukinula poticaje za vjetroelektrane, čime je jasno favorizirala projekte MHE“, istakao je Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Prosječna mjesečna potrošnja domaćinstava električne energije u Republici Srpskoj je oko 350 kilovat  sati. To znači da mjesečna naknada za OIE u prosjeku iznosi tri konvertibilne marke sa PDV-om, što na godišnjoj razini iznosi 36 KM koje svako domaćinstvo izdvaja za OIE.

''Transparentnost sustava poticaja za OIE je vrlo sporan, jer ako građani izdvajaju novac, onda se moraju i pitati žele li i u koje izvore energije investirati svoj novac. To nije slučaj u Bosni i Hercegovini, iako stručnjaci smatraju da su investicije u OIE itekako isplative i bez javnih poticaja, što je istaknuto na prvom energetskom samitu (SET) održanom nedavno u Trebinju“, naglasio je Orlić.

 „Sve se zemlje suočavaju sa sličnim problemima – neadekvatna primjena zakonodavstva u oblasti životne sredine, upravljanja vodama i ekološki prihvatljivog protoka te nerazmjerna i netransparentna financijska podrška u usporedbi sa vjetro i solarnom energijom. Zbog toga je moratorij na izgradnju svih novih MHE neophodan“, smatra Zuzana Vachunova iz Arnike.

Tradicionalne aktivnosti koje članice Koalicije organiziraju povodom Svjetskog dana akcije za rijeke ove godine se odgađaju kako bi se ograničila eventualna izloženost aktivista i građana COVID-19 virusu.

Iz Koalicije poručuju da od obrane rijeka neće odustati, kao ni od zahtijeva koji su jasno definirani u Deklaraciji, navode u priopćenju Centra za životnu sredinu.

Kopirati
Drag cursor here to close