Za ostvarenje sna potrebna sredstva

Mladog Mostarca odbila sarajevska akademija, a primila američka

Goranu je dobio i stipendiju, no ona nije dostatna za školovanje.
Lifestyle / Flash | 12. 07. 2019. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebok / Goran Popović

Mostarca Gorana Popovića odbila je sarajevska glumačka akademija, a primila američka, no za školovanje u Americi Goran nema dovoljno sredstava.

Dvadesetpetogodišnji Goran diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti krajem prošle godine je, kako kaže, u tajnosti aplicirao na Američku akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, nakon čega je otišao na audiciju koja se u svibnju održala u Stockholmu.

''Bez trunke očekivanja, svjestan činjenice da izvlače igle u plastu sijena, te da prave audicije po čitavoj Europi, zaputio sam se u najdražu skandinavsku državu, eto čisto da pokušam. Naime, dva tjedna nakon što sam bio na audiciji, dobio sam e-mail od istoimenog fakulteta da sam, ni manje - ni više, već primljen u ovu školu'', napisao je Goran na društvenim mrežama te dodaje kako je tim e-mailom ostao vrlo iznenađen.

U tom trenutku, tvrdi, nije mu baš bilo ni svejedno, budući da mu je kroz Enrollment Package - školovanje preskupo.

Goranu je dobio i stipendiju, no ona nije dostatna za školovanje.

''Već spreman da odbijem ovu školu zbog nemogućnosti plaćanja, onako očiju u suzama (jer tako vam to ide kada uhvatite svoj san za rep), pričam na telefon s glavnom odgovornom za financijsku pomoć (stipendiju) za već spomenuti fakultet. Da bi problem bio veći, ja sam od njih dobio Merit, Honurs, i need-based schoolarship, strogo bazirano na audiciji i talentu, međutim to nije pokrilo ni četvrtinu troškova koja su izlistana u silnoj birokraciji koju moram popuniti'', kaže ovaj Mostarac.

Click here to support The Actors Dream. organised by Alex Payne

My audio visual presentation of the GoFundMe campaign. :D (Sorry for the resolution, but I was at the break from work and only had my phone to record myself. ) Hello everyone, My name is Goran Popović, I come from Mostar, Bosnia and Herzegovina, I'm 25 years old and I'm a graduated profes...

Kroz razgovor s tom ženom, tvrdi, shvaća da moram i prevoditi dokumentaciju s Porezne kao dokaz da nemam primanja, te da joj to pošaljem kako bi ona to mogla slati komitetu i tako dalje, navodi.

Ponovni razgovor, kaže, završio je u suzama.

''Jučerašnji poziv s istom ženom je završio u mojim suzama, jer sam dobio Shubert stipendiju koju inače nemaju potrebe davati, a ukoliko imaju, nude ju samo jednom studentu u dvije godine! Ista stipendija mi pokriva većinu troškova studiranja u Americi, međutim zdravstveno osiguranje, knjige, te troškove življenja ne'', rekao je.

Zbog toga je odlučio napraviti cowdfundme račun putem kojeg se može donirati novac potreban za školovanje.

''Ovako na sezoni, dok sam u pauzama, odlučih napraviti Crowdfundme račun, iz razloga što mi škola počinje u rujnu 2019., kako bih zamolio sve ljude dobre volje, ukoliko mogu, i žele da budu dio moga sna, simboličnom donacijom u svrhu školovanja jednog profesora, ili kako bi to već moja mentorica Edina Špago-Ćumurija kazala 'umjetnika među lingvistima' '', tvrdi Goran.

Jedino što vam svima trenutno mogu pružiti, navodi, je jedno ogromno hvala na podršci i vjerovanju u mene.

''Svjestan sam i financijskog kolapsa države i grada i vjerujem da neki od vas imaju najbolju volju, ali ne i mogućnosti i to mnogo cijenim i iznimno sam zahvalan'', rekao je.

Goran je inače inicijator, organizator te sudionik brojnih kulturnih događaja koji se održavaju u Gradu na Neretvi. Iznimno je ponosan što je radio režiju mjuzikla, kada je sa 19 godina režirao svoj prvi mjuzikl 'Chicago', s adaptiranim tekstom u Mostaru. Nakon toga, nastavio sa školskim mjuziklma, poput ''U potrazi za princezom'', koji uspiješno i ove godine izveden u Lutkarskom pozorištu s dupko popunjenom dvoranom, a režirao je i broadwayski mjuzikl ''Kralja lavova'' koji je izveden u Kosači 2017. godine.

Želite pomoći Goranu?

Ovom mladom Mostarcu, osim putem Crowdfundmea, možete pomoći i izravnom uplatom na transakcijski račun.

IBAN: BA 39 3381004015002197

SWFTCODE: UNCRBA 22

TRANSAKCIJSKI RAČUN: 3381302640460772

Kopirati
Drag cursor here to close