Starost je proces

Međunarodni dan starih: Starost nije bolest

Kako se navodi u povodu Međunarodnog dana starih osoba, Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju i osobama starije dobi jer se izraz ''dobizam'' (engl. Ageism) razvio s negativnim značenjem.
Lifestyle / Flash | 30. 09. 2021. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za javno zdravstvo FBiH naglašava da se osnove za zdravo starenje postavljaju u mlađoj životnoj dobi, pozitivnim zdravstvenim ponašanjem, a najčešće zdravstvene poteškoće koje se javljaju u starijoj dobi vezane su uz kronične nezarazne bolesti (visok krvni tlak, dijabetes, ozljede i dr.) uz prateće promjene koje zahvataju i druge organe.

''Pojavom oboljenja COVID-19 u 2020. godini starije osobe trebaju biti posebno zaštićene od širenja zaraze virusom korona, poštujući preporučene epidemiološke mjere (izbjegavati javna okupljanja, održavati socijalne kontakte telefonom, održavati fizičku udaljenost od jednog metra u kontaktu sa članovima obitelji ili drugim bliskom osobama, održavati higijenu životnog prostora, osobnu higijenu, a posebno higijenu ruku)'' - naglašeno je.

Kako se navodi u povodu Međunarodnog dana starih osoba, Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju i osobama starije dobi jer se izraz ''dobizam'' (engl. Ageism) razvio s negativnim značenjem.

''Vizija Europske politike za dobrobit i zdravlje 2020. godine temelji se na razvoju društvenih i ekonomskih promjena izgradnjom prijateljske okoline (engl. Age-friendly) u kojoj je starenje ''prilika'', a nije ''teret'' za društvo. Svaka osoba bi trebala imati priliku živjeti zdrav i dug život što zavisi od više faktora (individualnih, socijalnih, faktora sredine...) i njihovoj interakciji. Starost nije bolest, starost je proces i svaki čovjek ide ka starosti svojim rođenjem'' - istaknuto je.

Svjetska zdravstvena organizacija definira ''zdravo starenje'' kao proces održavanja zdravlja i funkcionalne sposobnosti, koji omogućava blagostanje u starijoj dobi i u sredini koja podržava njihovo samostalno socijalno uključivanje, dostojanstveno, bez predrasuda i diskriminacije. Statistika pokazuje da je u Federaciji Bosne i Hercegovine, zaključno sa 30.06.2020. godine, bilo 356.917 osoba starijih od 65 godina.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991., svake godine 1. listopada. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti da države starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu, u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close