Tečnost koja život znači

Maturantska akcija darivanja krvi u Karađoz-begovoj medresi

Dr. Alihodžić govorila je o značaju darivanja tečnosti koja život znači. Istaknula je da je bitno imati svijest o darivanju krvi
Lifestyle / Flash | 20. 03. 2018. u 21:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karađoz-begova medresa je nastavila sa realizacijom programa manifestacije ''Dani Karađoz-begove medrese''.

U atriju ove škole održana je maturantska dobrovoljna akcija darivanja krvi, koju je podržao veliki broj maturanata i maturantica 373. generacije.

Tom akcijom nastavljena je i dugogodišnja suradnja Karađoz-begove medrese sa RMC ''Dr. Safet Mujić''.

Ovakva vrsta suradnje traje već oko 20 godina, a odvija se na obostrano zadovoljstvo, što je tijekom akcije darivanja krvi istaknula dr. Dženana Alihodžić.

Prije same akcije darivanja krvi održano je i predavanje u atriju Karađoz-begove medrese.

Dr. Alihodžić govorila je o značaju darivanja tečnosti koja život znači. Istaknula je da je bitno imati svijest o darivanju krvi, a kada se izgradi takva svijest, onda neće biti upitno hoće li biti dovoljno darivarelja tečnosti koja život znači.

''Dobrovoljno darivanje krvi jeste jedan vid dobročinstva. Dobrovoljno darivanje krvi je nešto što u vama može da izazove jednu satisfakciju, osjećaj da ste nekom pomogli i da ste mu spasili život. Zato je ova akcija koju provodimo zajedno sa Karađoz-begovom medresom odlična prilika da i vi na taj način date doprinos spašavanju nečijeg života'', poručila je dr. Alihodžić.

Radost zbog pružene prilike da mogu darovati krv iskazali su i maturanti i maturantice, kazavši da su zahvalni Bogu što oni nekome mogu pomoći i spasiti nečiji život.

''Sviđa mi se ovakav vid akcija, jer mi možemo pomoći drugim ljudima. To je ono što nas ispunjava i čemu nas, zapravo, i uči naša vjera'', istaknuo je maturant Nadir Porić.

Svoje oduševljenje što će pomoći nekom iskazao je i maturant Amin Mavrić, poručivši:

''Akciji dobrovoljnog darivanja krvi pristupio sam iz želje da pomognem onima kojima je potrebna krv. Moje kolege iz generacije i ja osjećamo da je upravo to naša dužnost – da time ispunjavamo i naše društvene, ali i religijske obveze.''

Maturantica Emina Fazlović kazala je da i 373. generacija nastavlja tradiciju prošlih medresanskih generacija i da se pridružuje velikom broju maturanata i maturantica koji su svih prethodnih godina darovali krv kako bi spasili nečiji život.

Akciju darivanja krvi podržali su profesori, odgajatelji Karađoz-begove medrese, kao i ostali uposleni.

Kopirati
Drag cursor here to close