FHMZ

Listopad 2023. najtopliji od početka meteoroloških mjerenja

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH priopćeno je da je u odnosu na dosadašnje najveće srednje temperature u listopadu, listopad 2023. godine bio topliji do 0,9 stupnjeva Celzijusa.
Lifestyle / Flash | 01. 11. 2023. u 16:41 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema neslužbenim podacima listopad 2023. godine, izuzev u Livnu i na Bjelašnici, bio je rekordno najtopliji od početka službenih meteoroloških mjerenja u Bosni i Hercegovini.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH priopćeno je da je u odnosu na dosadašnje najveće srednje temperature u listopadu, listopad 2023. godine bio topliji do 0,9 stupnjeva Celzijusa. Mjesečne anomalije temperatura zraka u odnosu na prosječnu temperaturu za oktobar iz perioda 1991-2020. bile su u rasponu od 3,1 stupanj (Livno i Bjelašnica) do 4,9 stupnjeva Celzijusa (Bihać).

"Najveće pozitivno odstupanje temperatura zraka zabilježeno je u trećoj dekadi mjeseca. Na pojedinim stanicama srednja dekadna temperatura bila je viša i za sedam stupnjeva u poređenju sa prosjekom. Iako je mjesec bio ekstremno topao s rekordnim vrijednostima temperature zraka na neke datume, apsolutni maksimumi za listoapd nisu nadmašeni. Najveća dnevna anomalija zabilježena je 20. listoapda i na pojedinim stanicama bila je viša od 14 stupnjeva Celzijusa", navode iz FHMZ-a.

S druge strane, ukupne količine padavina su bile niže do znatno niže u odnosu na višegodišnji prosjek 1991- 2020. Izuzetak čini Livno gdje je mjesečna suma padalina bila malo viša od prosjeka. Raspored padavina bio je neujednačen.

"U prvoj dekadi mjeseca padavine nisu registrirane, a u trećoj dekadi je izmjereno dvostruko više padavlna u odnosu na drugu dekadu. Prema procjeni percentila padaline svrstavamo u kategorije vrlo sušno, sušno i normalno. Na najvećem broju stanica dana 22. listopada je izmjerena najveća dnevna količina padalina. Najveće negativno odstupanje padalina zabilježeno je na Meteorološkoj stanici Sarajevo na kojoj je izmjereno 29,8 mm za listopad", dodaju iz FHMZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close