O klimatskim promjenama

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru učesnik Konferencije COP27

COP27 je najveća i najznačajnija konferencija o klimatskim promjenama u svijetu, a UWC Mostar se po prvi put pridružuje ovom značajnom događaju.
Lifestyle / Flash | 01. 11. 2022. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru učesnik Konferencije COP27

Učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru će sudjelovati na  Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2022. - COP27, koja se ove godine održava u Egiptu od 6. do 18. studenog 2022.

Najveća i najznačajnija konferencija 

COP27 je najveća i najznačajnija konferencija o klimatskim promjenama u svijetu, a UWC Mostar se po prvi put pridružuje ovom značajnom događaju.

Učenici Koledža pozvani su od strane organizatora Zayed Sustainability Prize iz UAE, gdje su 2020. godine osvojili prestižnu nagradu za najbolji ekološki projekat - Rezidencija Šantić u Mostaru, te će prisustvovati konferenciji COP27 kao gošće izaslanstva UAE.

Učenice Farah Šertović, Oliwia Kaluzna i Imman Kajtazović će imati priliku upoznati stručnjake i lidere u različitim sektorima i predstaviti vrijednosti UWC pokreta, Koledža u Mostaru, ali i Bosne i Hercegovine.

"Nevjerojatno sam ponosna na naše učenice koje su izabrane da predstavljaju UWC Mostar. Čast je nositi naslijeđe bivših generacija koje su sudjelovale u izradi projekta i osvojile Zayed Sustainability Prize. Radujemo se susretu sa znanstvenicima, stručnjacima i drugim sudionicima kako bismo naučili o ublažavanju klimatskih promjena i naporima prilagodbe na globalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Zahvalni smo na prekrasnoj prilici da prisustvujemo i pokažemo svoja nastojanja u pogledu održivosti" - izjavila je Emina Alibegović, profesorica biologije Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, koja će zajedno sa učenicima predstaviti UWC Mostar u Egiptu.

Više od 90 šefova država

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2022., poznatija kao Konferencija COP27, bit će 27. konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja će se održati od 6. do 18. studenog 2022. u Sharm El Sheikhu. Konferencija se održava pod predsjedanjem egipatskog ministra vanjskih poslova Sameha Shoukryja, a očekuje se prisustvo više od 90 šefova država i predstavnika 190 zemalja.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) osnovan je 2006. i jedan je od 18 koledža unutar globalnog UWC pokreta. U 16 godina rada u BiH, s učenicima iz više od 100 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih UWC IB škola u svijetu, te inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u gradu Mostaru i šire. Koledž svoje učenike educira da cijene različitosti, istovremeno promovirajući jednakost, toleranciju i kritičko razmišljanje, te predstavlja jedinu UWC školu na području Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close