Vrijeme danas

Kako stoje mostarski satovi?

Bio je rušen, na meti vandala, zakazivao mu je i mehanizam, nekoliko puta je nošen i na popravke i servis, no satu na raskrižju ulica Stjepana Radića i Kralja Tomislava, očigledno nije suđeno da ide naprijed.
Lifestyle / Flash | 31. 10. 2021. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nađemo se kod sata, govorili se nekada i nalazilo. Danas, a i godinama iza nas, vrijeme je pregazilo kako one što su zakazivali sastanke, tako i sami sat kod mostarskog projektanta.

Bio je rušen, na meti vandala, zakazivao mu je i mehanizam, nekoliko puta je nošen i na popravke i servis, no satu na raskrižju ulica Stjepana Radića i Kralja Tomislava, očigledno nije suđeno da ide naprijed.

Bolje sudbina

Nešto bolja subina, bar zasada, smješi se satu postavljenom na Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosače. Pretpostavka je da je previsoko, van dometa mogućih napada, što ga čini i sigurnim i zbog čega još uvijek kuca u ovom gradu.

Foto: Bljesak.info / Satovi u Mostaru

Sat promjera 2,5 metra, s kazaljkom dugom čak 1,2 metra, postavljen je na južnom krilu zgrade, identičan onom na Ćerekovića dućanu u Starom gradu.

Najpoznatiji sat

Još jedan od onih sretnih, najdugovječniji i najpoznatiji, jeste sat na mostarskoj Sahat kuli, povijesnom, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine, starom preko 380 godina.

Foto: Bljesak.info / Satovi u Mostaru

Sahat-kula pored Nesuh-age Vučjakovića džamije je izgrađena prije 1636. godine. Prema predanju, ona predstavlja zadužbinu mostarskog vakifa Fatime kadune Šarić. Građena je od lomljenog kamena i visoka je oko 23 metra. Čuveni osmanski putopisac Evlija Čelebija, prolazeći kroz Mostar 1664. godine, zapisao je da se u Kazaskoj čaršiji nalazi četverokutna sahat-kula i da se “zvuk njenog zvona čuje iz daljine na tri sata hoda”. Austro-ugarske vlasti su 1917. godine skinule zvono sa sahat-kule i upotrijebile ga u ratne svrhe. Na Sahat-kuli vremenom je izvršeno nekoliko sanacija, od kojih su poznate one iz 1838., 1919., 1978., i 1998./99. godine.

Vodeći se ovom kratkom analizom, recept bi izgleda bio, bar kad govorimo o vremenu u Mostaru, što je više iznad nas, odnosno van naših ruku, dometa i mogućnosti uplitanja, to je i sigurnije. Stoji, odnosno ide daleko od nas.

U konačnici, bilo da imate sve vrijeme ovog svijeta, ili vam je ono novac, podsjećamo vas kako od danas krećemo s zimskim računanjem vremena. Pomaknite kazalje unazad i krenite!

Kopirati
Drag cursor here to close