Savjeti zlata vrijedni

Kako sakriti TV žice? Savjeti za dnevni boravak bez nereda

TV žice ne samo da ružno izgledaju, nego stvaraju problem djeci i kućnim ljubimcima, jer se često mogu zapetljati u njih.
Lifestyle / Flash | 11. 06. 2024. u 11:43 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne morate biti pretjerano kritični da vas naživcira masa žica koja izgleda poput špageta u podnožju vašeg TV-a postavljenog na zid. Jeste li znali da postoji nekoliko načina za skrivanje TV žica?

Uostalom, volite svoj TV ravnog ekrana zbog njegovih tankih linija koje dizajnu sobe daju prednost, a neposlušne TV žice to samo uništavaju, prenosi The Spruce. Nastavite čitati kako biste saznali kako sakriti TV žice.

Grupirajte žice u držač kabela s patentnim zatvaračem

Sve žice se kombiniraju kako bi postale jedna, organizacijski govoreći, kada ih ukopčate u držač kabela s patentnim zatvaračem. U ove rukave može stati do sedam žica i održavaju ih kompaktnima i urednima.

Dostupni u nekoliko boja koje se stapaju sa zidom ili nestaju u mraku, držači kabela s patentnim zatvaračem dugački su oko dva metra, ali se mogu poredati, jedan za drugim.

Sklonite žice u kutiju za organiziranje kabela

Taj razvodnik na podu, izvor je toliko vizualnih problema, budući da iz njega izlazi više strujnih kabela. To je prometna gužva koja poput magneta privlači paučinu i prašinu s poda.

Izrađena od čvrste ABS plastike, kutija za organiziranje kabela uredno skriva razvodnik i višak žica u spremniku, koji izgleda kao da tu i pripada. Uobičajene boje su prljavo bijela, bijela, crna, ton drva itd. Neke se čak mogu oslikati.

Bočni otvori za kabele mogu se otvoriti ili zatvoriti po potrebi. Većina kutija ima otvore za zrak ili proreze koji omogućuju diskretnu ventilaciju.

Povežite TV žice kabelskim vezicama

Ako još niste spremni za naprednija rješenja za skrivanje žica, pojedinačne kabelske vezice razmaknute na svakih metar ili dva će vam pomoći da se izborite s debelim snopom žica.

Zamijenite TV žice kraćim žicama

Pretjerano dugačke TV žice koje se vijugaju po podu, može biti teško svesti na najmanju moguću mjeru - čak i s kutijama za skrivanje kabela vezicama. Rješenje je zamijeniti duge žice kraćim žicama.

Kabeli za napajanje, HDMI, koaksijalni i podatkovni kabeli dolaze u različitim duljinama - neki su kraći od 30 cm. 

Pomaknite utičnicu bočno prema TV-u

Najbolji način da sakrijete kabel za napajanje televizora je da postavite televizor izravno ispred utičnice. Kada ne možete prinijeti TV utičnici, prinesite utičnicu TV-u.

Za skrivanje TV žica, vaša je prednost to što Nacionalni električni kodeks 1 zahtijeva da nijedan prostor na zidu ne smije biti udaljen više od 2 m od utičnice. To znači da se utičnica najbliža predviđenoj lokaciji TV-a može produžiti do još 2 m —lagan posao za bilo kojeg ovlaštenog električara.

Kada se ispust produžuje bočno, između klinova, moraju se napraviti rupe koje će se kasnije zakrpati suhozidom, trakom i bojom. U nekim slučajevima, žica bi se mogla povući gore na tavan i dolje u podrum.

Sakrijte TV žice u zidne kanale

Žice za televizore koji se montiraju na zid imaju popriličnu udaljenost prema gore i još uvijek ostaju nevidljive. Ovisno o veličini vašeg TV-a i visini nosača koju preferirate, ta udaljenost može biti od 20 do 80 cm. Za ovaj problem, zidni kanali vam mogu biti od pomoći.

Kanali su ravne cijevi ili cijevi u obliku slova D koje prolaze duž površine zida kako bi sakrile TV žice. Obično se stražnja traka uvrće u suhozid sa sidrima ili samoljepljivim štapićima. Nakon što uvučete uzice, ukrasna ploča škljocne na svoje mjesto preko stražnjeg dijela.

Zidni kanali su izrađeni od plastike u neutralnim bojama koje kamufliraju zid. Većina se može obojiti u skladu s bojom zida.

Pomaknite TV žice izravno prema gore

Ako ste sretnici te imate televizor smješten točno iznad utičnice, lako je premjestiti utičnicu na više mjesto. To je zato što TV žice mogu putovati između dva klina — nema potrebe za bušenjem rupa u klinovima da bi se žica vodila vodoravno.

Na vrhu možete pokriti posudu posebnom pločom za glatki izgled. Na primjer, možete imati kombinaciju HDMI i Ethernet terminala ili HDMI i koaksijalnog terminala. Ako još niste sigurni, samo dodajte četkastu zidnu ploču kroz koju ćete provući žice.

Sakrijte TV žice iza zida

Uklonite žice u potpunosti izvan vidokruga tako što ćete ih sakriti unutar zida. Dok je bušenje rupa i krivudanje strujnih kabela i žica poznata opasnost od požara koja krši nacionalni požarni kodeks, zidni komplet za napajanje može se koristiti kako bi ostao u skladu s kodeksom. Na taj su način žice sigurno pohranjene iza zida, a kabeli se neće zapetljati ili oštetiti ako slobodno vise.

Sakrijte TV žice u lažni zid

Opeka, beton, blokovi od šljake, pa čak i gipsani i neki zidovi od suhozida ili su čvrsti ili predstavljaju mnoge prepreke za provođenje unutarnjih TV žica.

Izgradnja lažnog nenosivog zida zahtijeva nešto više od suhozida, vijaka za suhozid i ukrasa. Lažni zid se može pričvrstiti na zid iza njega. Ili možete pomaknuti lažni zid naprijed i pričvrstiti ga na strop i pod.

S bilo kojom verzijom, dodavanje ukrasa na spoj između lažnog zida i stropa, poda i susjednih zidova štedi vam značajan posao dodavanja smjese za suhozid i brušenja uglova trakom za suhozid.

Sakrijte TV kabele na vidljivom mjestu

Ne želite izvaditi električni alat i bušiti rupe u zidovima? Budite kreativni i pretvorite TV žice i kabele kao dio dizajna svog doma. Za žice koje moraju biti vodoravne duž poda, učinite ih dijelom letvice za postolje ili ih umetnite u komad namještaja koji ima ugrađene utičnice. Za žice koje moraju biti okomite, napravite improvizirani stup ili komad drveta, ovisno o estetici vašeg dizajna.

Montirajte razvodnik na zid

Kad razvodnik leži na podu ispod televizora, neuredan je i izgleda nepostojano. Jednostavno pomicanje razvodnika s poda i pričvršćivanje na zid brz je način da uklonite nered od žica i sve učinite urednijim.

 

Kopirati
Drag cursor here to close