Rođendanski party

Jesenji program 20 godina OKC Abrašević

Omladinski kulturni centar Abrašević poklanja svojim sugrađanima/kama još glazbenih i izvedbenih poslastica.
Lifestyle / Flash | 20. 10. 2023. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uspješnog polugodišnjeg okupljanja prijatelja i umjetničkih zidara povodom obilježavanja 20 godine od obnove rada, Omladinski kulturni centar Abrašević poklanja svojim sugrađanima/kama još glazbenih i izvedbenih poslastica. Na redu je jesenji rođendanski programa:

Rođendanski party: Domaći igraju – 21. listopada 2023. – 21:00 h

Jesenju ediciju slavlja otvaraju radno. Troje probranih disk džokeja angažirano je da slavljeničkim repertoarima udarnički animiraju zvučni kombinat i ugriju koncertnu dvoranu za kraće i hladnije dane koji dolaze. Nastupaju:

Midi Brigade je solo projekat Nedima Čišića, polovice kultnog mostarskog elektronskog sastava Vuneny. Gaji mračniji zvuk, taljen u kombinaciji računara i MIDI i analognih instrumenata. Iza sebe ima niz regionalnih glazbenih suradnji (Goribor, Ti i dr.), a posljednih godina kontribuira i na filmskim i teatarskim projektima. U OKC Abrašević su ostale zapamćene njegove muzičke rubrike Tužni utorak, Antičetvrtak, Pleksus Beats i Elektromaterijal na kojima je redovno prezentirao svoju riznicu zvuka.

Foto: PR / Rođendanski party

Lubnya je mlada mostarska glazbenica danas već i šire prepoznatljiva po svojim kulerski naelektriziranim setovima. Njene nastupe karakteriziraju impresivne kombinacije živih udaraljki i elektronskih beatova te zarazna mjera kojom dozira techno u već rasplesani podij. Ovu noć je slušamo kao jednu od najobećavajućih DJ-ica na mostarskoj elektronskoj sceni.

obo Tomski je beli mag Abraševog zvuka. Njegovi nastupi već su prizivali drevna šumska bića, akumulirali dinosaurske suze i dizali kolektivni imunitet pred navalom toksičnih nepogoda našeg grada, detaljno šmirglajući uši vernim domaćima koji uvek ciče, poskakuju i kvrckaju kada Tomski ponese svoje duboke kotlove teške od kickova, buke i power elektronike. Za rođendansko slavlje Tomski je pripremio poseban meni. Domaći se raduju.

Aphra Tesla Operating System – Performans 'Arhitektura in seksualnost: KENOTAF' – 4. studenog 2023. – 21:00 h

Aphra Tesla je interdisciplinarna umjetnica, borkinja za prava živih i mrtvih umjetnika i osnivačica Vijeća za otkrivanje zločina u umjetnosti koje od 2021. godine djeluje sa središtem u Transnacionalnoj gerilskoj umjetničkoj školi GT22 u Mariboru. 

Foto: PR / Aphra Tesla Operating System

Kao jedna od novijih umjetničkih zidarki, OKC Abrašević je odabrala kao mjesto i utočište za premijerno izvođenje svoje video trilogije 'Arhitektura i seksualnost: KENOTAF', koja je početak nastavka njenog istraživačkog puta. Zvučnu osnovu performansa čine tri psalma, odabrana iz longitudinalne intermedijske transverzale zvučne postavke 'Tod mit Vorteil (Smrt s koristi)', koja je, između ostalog, pretrpjela sabotažu kupovine i krađu autorskih prava, zbog čega sada invazivno luta po cijeloj zemaljskoj kugli. Psalmi 'Smrt s koristi' dobijaju sliku i mjesto oporavka uz video snimke iz tri simbolična prostora – crkve, groblja i brutalističke zgrade. Upravo tu je subverzivna najava novog shvatanja i procjene vrijednosti. Aphra Tesla Operating System čine Aphra Tesla (režija, dramaturgija, muzika, poezija, glas), Lara A. Capparotto (kamera), Ramaida Osim&Huxtrl (hacking), Yugovicheva&UHI-U (produkcija).

Koncert: Jimmy Barka Experience – 18. studenog 2023. – 21:00 h

Ljubljanski Jimmy Barka Experience je ritmički tour de force, trio sastavljen od dva DJ-a i bubnjara. Čine ga renomirani jazz perkusionista Marjan Stanić (Žambo Žoet Workestrao, Vasko Atanovski bend) i dva vrsna producenta i DJ-a Borka i Bakto, inače zaslužni za spas popularne ex yu funk, soul, disc i rock'n'roll muzike 1960-ih i 1970-ih od zaborava, a koje izvode u sklopu projekta Tetkine radosti. Bend vuče naziv iz filma 'Kad budem mrtav i beo' (1967.) Živojina Pavlovića i lika Džimija Barke, propalog, netalentiranog ex yu pjevača.

Foto: PR / Jimmy Barka Experience

JBE zvuk funkcionira kao kolaž pun nepredvidljivih preokreta, šareni miks stilova, od funka, breaka, afra, hip hopa, pa sve do turske psihodelije i Balksploitationa. Glazba je stopostotno petljanje na licu mjesta, ponavljanje, rasviravanje, a trake nastaju kroz samu svirku, evoluiraju, mijenjaju se i bivaju polirane. Marjan izvodi lepezu plesnih ritmova na perkusijama i klasičnom bubnju, a prate ga četiri gramofona, sempleri, efekti i elektronski audio kolaži začinjeni poznatim replikama iz ex yu kinematografije. Rezultat ovog kreativnog spoja je instrumentalna i slikovita plesna muzika bogata vrhunskim humorom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Koncert: Svojat – 25. studenog 2023. – 21:00 h

Svojat je ljubljanska trojka koja točka potez od no-wavea, preko avangardnog bluesa i saharskog punka, pa sve do beefheartskog ludizma i slobodne improvizacije. Ključni sastojak ovdje je bunjuelska poezija frontmena Andreja Fona, toliko ekspresivna da ni nepoznavanje slovenskog jezika ne umanjuje estetski doživljaj. Bass Ive Poderžaja kombinira funkciju ritmičkog i solo instrumenta, proširujući tako harmonijske vektore gitare i saksofona. Bubnjanje Vida Drašlera vuče korijene iz jazza i free improva, matematički je intrigantno, a zvučno poetično. Istoimeni prvijenac Svojata proglašen je 2020. godine za slovenski album godine na Radiju Študent. 2023. godine izlazi njihov drugi album. Svojat čine iskusni muzičari slovenske alternativne scene, kaljeni u nizu važnih sastava: Borghesia, Volk in 7 kozliček, Žoambo Žoet Workestrao, Olfamoštvo, Strahuljarji, Oholo, Barka tone in bele plombe, Horda grdih, Zmajev rep, Drašler-Balžarosky-Drašler, Buče 4 i mnogim drugim.

Ulaz na sve događaje je besplatan. Više informacija na www.abrasradio.info

Kopirati
Drag cursor here to close