Riponjina jama

Jedna od najstarijih pećina u BiH opkoljena drvosječama

''Ja razumijem, redovna je sječa. Ali mi smo zatražili da se jama zaštiti i svi se nadamo da će se to i dogoditi. Međutim, šumarija je dovela sjekače i sijeku sve oko jame'', rekao je Mrđa.
Lifestyle / Flash | 20. 08. 2019. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije Facebook / Speleolozi u Riponjinoj jami

Nakon što su Nezavisne novine početkom lipnja prve pisale o fascinantnim prizorima u dotad neistraženoj pećini Riponjina jama, vijest se među speleolozima pročula širom svijeta. Nažalost, početnu radost nedavno su zamijenili gorčina i razočarenje.

Siniša Mrđa, član lokalnog Kluba ekstremnih sportova "Crni vrh", kaže da se tridesetak metara od jame nalazi državna šuma, čija je sječa počela.

Riponjina jama nalazi se u selu Smoljana, u općini Bosanski Petrovac.

''Ja razumijem, redovna je sječa. Ali mi smo zatražili da se jama zaštiti i svi se nadamo da će se to i dogoditi. Međutim, šumarija je dovela sjekače i sijeku sve oko jame", rekao je za Nezavisne novine Siniša Mrđa, koji se prije nešto više od dva mjeseca u jamu spustio zajedno sa dvoje prijatelja, speleologa iz Banjaluke.

On upozorava da se sve to događa nakon što je ova pećina počela da privlači speleologe iz gotovo svih krajeva Europe, pa i svijeta.

Prema njegovim riječima, na lokalitetu gdje je u tijeku sječa nalaze se još četiri jame, koje nisu stigli da istraže, pošto je predmet njihovog zanimanja još Riponjina jama.

"Na jednu od tih jama čak je pala i smrča! Ovo što se radi je ogromna šteta. Nakon što su prvi put objavljene fotografije iz Riponjine jame, meni se do sada javilo 150 speleologa iz cijelog svijeta. Oni su zainteresirani da čim prije dođu da obiđu ovu jamu i taj teren", naveo je Mrđa.

Baš ovih dana, radi istraživanja Riponjine jame, trebalo je da dođu speleolozi iz Slovenije, Italije i Beograda, ali...

"Morao sam to odgoditi. Kako da dovodim tu ljude? Em je teško prići, em je nesigurno da se ulazi tijekom rušenja stabala", rekao je Mrđa.

Ne krije zabrinutost zbog ovakvog razvoja situacije ni Dejan Prošić, načelnik Bosanskog Petrovca, koji ističe da se i sam raspitivao o ovoj sječi.

"U svakom slučaju, u interesu općine je da se jama zaštiti. Kada sam se raspitivao, rečeno mi je da je riječ o redovnoj sječi, da je u pitanju kontroliran zahvat. Dok ne sagledam situaciju, teško je bilo što reći", naveo je Prošić za "Nezavisne", dok pokušaji novinara da dobiju izjavu stav i iz "Unsko-sanskih šuma" nisu urodila plodom.

Postoje tvrdnje da je Riponjina jama možda i jedna od najstarijih pećina u Europi. Oni koji su se u nju spustili tvrde da je puna pećinskih ukrasa te da se nisu nadali da će pronaći takvo bogatstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close