Srbija

Iza Tita ostao i drugi, tajni sef?

Lifestyle / Flash | 02. 12. 2014. u 17:16 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinu i pol dana nakon što je otvoren sef broj 555 u Narodnoj banci Srbije pojavile su se priče kako je iza Josipa Broza Tita ostao i drugi, tajni sef. Još nije poznat sadržaj ni prvog sefa, a već se traga za drugim, rekao je za beogradski 'Blic' Goran Petronijević, odvjetnik Miše Broza, jednog od Titovih nasljednika. U tom drugom sefu bi, navodno, trebale biti Titove osobne stvari.

O postojanju drugog sefa počelo se nagađati nakon što je otvaranje sefa broj 555 razočaralo mnoge. Utvrđeno je da su u njemu većinom pohranjeni predmeti koji su pripadali srpskoj kraljevskoj obitelji Karađorđević.

"Tražili smo da to utvrdi sudski vještak, a ne da o tome što je bilo Titovo, a što kralja Aleksandra odlučuje nekakva komisija koja je otvorila sef, i to bez prisustva nasljednika i predstavnika suda", rekao je odvjetnik Petronijević. Sud je prihvatio inicijativu odvjetnika Miše Broza, ali na tome je sve stalo.

Već se mjesecima ništa ne događa, pa tako ne znaju ni je li sudski vještak pregledao sadržaj sefa 555. Nasljednici Zlatica i Miša Broz tražili su od suda da zabrani otuđenje bilo kojeg dijela nasljedstva sve do konačne podjele.

Što je sve desetljećima krio sef 555, sa stvarima pohranjenim u deset vreća, zna Oliver Antić, savjetnik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i šef tročlane komisije koja je prisustvovala otvaranju sefa 10. travnja 2013. Antićeva komisija sastavila je izvještaj u kojemu se navodi, među ostalim, da su u jednoj od jutenih vreća pronađene 'žute poluge po brojevima, a jedna od tri epruvete sa žutim prahom polomila se, a sadržaj se prosuo'.

U drugoj vreći su zlatne poluge, a u trećoj i četvrtoj nakit. Među ostalim, tu je nađen zlatni muški prsten s brilijantom. U sedmoj vreći su stari rimski novčići, a osma je puna muških i ženskih satova, ručnih i džepnih. Neki nose inicijale Josipa Broza Tita, a drugi Aleksandra Karađorđevića, prenosi 'Jutarnji list'.

Kopirati
Drag cursor here to close