Vratit ću se ja majke mi moje

Iz Njemačke se vratio u Hercegovinu jer ''gore'' nije bio sretan

Nakon niza godina provedenih na njemačkim gradilištima, odlučio se vratiti u svoj rodni kraj.
Lifestyle / Flash | 31. 01. 2022. u 17:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ragnar Kavurson nije ime novog lika u predstojećem novom izdanju popularne dramsko-povijesne serije "Vikinzi", već alter ego Hercegovca iz Tomislavgrada, Stipe Pleića, piše Jutarnji list.

Nakon niza godina provedenih na njemačkim gradilištima, odlučio se vratiti u svoj rodni kraj. "U jednom danu zarađivao sam u Njemačkoj kao u mjesec dana ovdje. Ali nisam tamo bio sretan", kazao je povratnik u staru kamenu kuću u Tomislavgradu 57-godišnjak.

Kad se vratio u Bosnu i Hercegovinu, Stipe je napokon imao nečeg čega mu je često nedostajalo - slobodnog vremena. U slobodno je vrijeme počeo intenzivno pratiti seriju "Vikinzi", pa postao fasciniran običajima i vještinama prikazanim u seriji. "Gledao sam seriju, vidio Ragnarovu sjekiru, svidjela mi se i odlučio sam napraviti takvu", kazao je Stipe, koji je preuzeo i novi identitet.

Osim izrade sjekira, obilježavanja doma nordijskim elementima poput štitova i strijela, Pleić je počeo nositi posebne tunike u skladu s prepoznatljivim frizurama i bradama. Odlučio je i da će se zvati Ragnar Kavurson. Kavurson je bio osmanski naziv za Tomislavgrad, a istovremeno je i prijevod riječi "nevaljao".

Stipe je kroz godine izradio na desetke sjekira i drugih predmeta ukrašenih rezovima s nordijskim i slavenskim motivima. "U svakoj ovoj sjekiri je dio mene", kaže hercegovački Ragnar.

Sjekire i druge predmete često poklanja, a neke je uspio prodati i za tristo eura po komadu. Osim što ih izrađuje, voli vježbati gađanje sjekirom u sridu, što ga silno zabavlja. Volio bi organizirati prvo bosansko natjecanje u bacanju sjekire, kao i izgraditi čitavo malo vikinško selo za turiste.

Ali za početak će svima ponosno pokazivati i svoj čamac, također izrađen po uzoru na one iz omiljene mu serije.

Kopirati
Drag cursor here to close