Starija nego što jest

Ima li tvoje lice više godina od tebe?

I najljepša žena može izgledati starija nego što doista jest zbog, recimo, proširenih pora ili rijetkih obrva. Ako je to tvoj problem, čitaj dalje, postoji rješenje
Lifestyle / Flash | 04. 05. 2018. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bore na licu čine te starijom, a gladak, svjež ten znak je mladosti. To je istina, ali istina je i da je tvoje lice odraz života koji si proživjela i da su bore tragovi smijeha i suza bez kojih ti ne bi bila ti i ne trebaš ih skrivati. No, katkad izgledaš starije zbog naizgled bezveznih sitnica koje nepotrebno kvare opći dojam. Na sreću, za sve postoji rješenje.

Proširene pore

Koliko ti godina dodaju: tri.

Zašto: Zbog dugotrajnog izlaganja suncu unutarnja struktura kože se oštećuje pa pore izgledaju šire. Primjetljivije su i kad su začepljene. Brza pomoć: Zamisli da je svaka pora u obliku slova V, šira na površini nego pri dnu - kaže dr. Amy Wechsler, dermatologica koja je ujedno i psihijatrica pa jednako stručno analizira i kako godine utječu na izgled i kako procjenjujemo nečije godine prema izgledu.

"Svaki eksfolijant očistit će pore", savjetuje dr. Wechsler koja preporuča upotrebu retinoida ili proizvoda koji sadrže salicilnu kiselinu. I naravno, ne zaboravi kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom da spriječiš štetu od sunca, piše Miss7.

Veći zahvat: Možeš se podvrgnuti postupcima kao što su mikrodermoabrazija ili piling koji će ukloniti površinski sloj kože, te tako eliminirati najširi dio pora i vizualno ih smanjiti.

Prorijeđena kosa

Koliko ti godina dodaje: tri.

Zašto: Jesi li kad vidjela neku ženu s dugačkom i gustom kosom s leđa i onda se iznenadila kad se okrenula i pokazala znatno starije lice? Podsvjesno, bujnu i zdravu kosu doživljavamo kao odliku mladalačke dobi.

Brza pomoć: Prehrana bogata folatima i željezom nahranit će korijen kose - kaže dr. Wechsler te napominje kako moraš paziti da ne izlažeš kosu pretjeranim stresovima time što je vječno stišćeš u rep ili zatežeš u pletenice, jer to može dovesti do trajnog gubitka kose. Na tržištu postoji cijeli niz kozmetičkih proizvoda za povećanje volumena, koji pojačava pojedinačne pramenove pa kosa djeluje gušće i bogatije.

Veći zahvat: Ako ti se kosa naglo i vidljivo prorijedila, a nema nekog očito razloga (recimo, tri mjeseca prije imala si vrlo visoku temperaturu, upravo si rodila ili si baš prestala dojiti), ne bi bilo loše pregledati štitnjaču.

Tamne mrlje na koži

Koliko ti godina dodaju: 10.

Zašto: Nelijepe mrlje koje se obično povezuju sa starenjem zapravo su, tvrdi dr. Wechsler, isključivo posljedica oštećenja od sunca i danas ima mnogo 20-godišnjakinja čija je koža puna mrlja zbog pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama bez zaštite.

Brza pomoć: Nije dovoljno samo nanijeti losion sa zaštitnim faktorom prije izlaska iz kuće, nego ga treba redovito nanositi tijekom cijelog dana, a pametno je i nositi odjeću koja pokriva dekolte.

Veći zahvat: Piling ili tretman laserom prilično učinkovito uklanjaju tamne mrlje, a pomoći će i Retin-A ili hidrokinon, kemijski spoj koji sprečava stvaranje melanina i uspješno izbjeljuje kožu. Ipak, budi oprezna pri uporabi bilo kakvih kemijskih supstanci jer katkad dugoročno mogu donijeti više štete nego koristi. Ovo će najbolje znati tvoj dermatolog.

Tanke obrve

Koliko ti godina dodaju: pet.

Zašto: Dok muškarcima zbog testosterona dlake obrva rastu kao divlje i postaju sve duže i gušće što su stariji, ženama se obrve s vremenom stanjuju zbog neprestanog čupanja i oblikovanja.

Brza pomoć: Nemojte previše čupati obrve jer ćete oštetiti korijen tako da više nikad neće narasti - upozorava dr. Wechsler. Isprobajte neke od preparata za rast obrva kojih danas ima dosta na tržištu, a preporuča se i uzimanje 5 mg biotina dnevno jer to jača dlačice.

Rijetke trepavice

Koliko ti godina dodaju: dvije.

Zašto: Zavodljivo treptati možeš samo gustim dugačkim trepavicama, koje povezujemo s mladošću, kao i gustu kosu.

Brza pomoć: Budi nježna prema svojim trepavicama. Upotrebljavaj posebni odstranjivač šminke koji skida maskaru bez trljanja i njeguj ih regeneratorima za trepavice. Naše bake preporučivale su ricinusovo ulje.

Zadebljali žuti nokti

Koliko ti godina dodaju: pet.

Zašto: U istraživanju objavljenom u časopisu Plastic and Reconstructive Surgery usporedili su neuređene nokte s onima dotjeranim i lakiranima, i utvrđeno je kako nelakirani nokti koji nisu savršeno manikirani djeluju starije - možda zato što lak skriva pravi izgled noktiju, a ako primijetimo da su požutjeli ili zadebljali, to smjesta povezujemo s bolešću i starošću.

Brza pomoć: Posljedice loše prehrane vrlo su vidljive na noktima - kaže dr. Wechsler. Ako ne unosiš dovoljno vitamina i tekućine u organizam, imat ćeš slabe nokte pa zato jedi mnogo voća i povrća, integralnih žitarica i nemasnih bjelančevina. Uz dodatak biotina koji jača nokte, dr. Wechsler također savjetuje kremu za hidrataciju.

Mršavo lice

Koliko ti godina dodaje: četiri.

Zašto: Katkad je ipak dobro imati koju kilu viška. Žene od 40 ili više godina kojie imaju povišen indeks tjelesne mase izgledaju mlađe od svojh vitkijih vršnjakinja, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Case Western Reserve u Clevelandu.

Kako to? Kad mršaviš, gubiš masnoću iz lica pa obrazi djeluju upalo i staro - objašnjava dr Wechsler.

Brza pomoć: Pazi na prehranu i izbjegavaj dijete od kojih se naglo mršavi jer ćeš izgubiti ne samo kilograme, nego i elastičnost kože na licu; kilogrami će se brzo vratiti, ali koža će ostati ovješena. Kad se šminkaš, naglasi najobliji dio lica tako da naneseš rumenilo na jagodice pa bronzer na udubljeni dio obraza ispod jagodica.

Kopirati
Drag cursor here to close