KUIKO KOIKU

Igračke kojima djeca daju život

Igračka može biti bilo što - drveni štap, kamenčić ili list. Dječja mašta može bilo što pretvoriti u čudesnu igračku, a Ena i Ebrahim nikada nisu izgubili svoju kreativnost, pa od drveta prave igračke za mališane.
Lifestyle / Flash | 21. 07. 2020. u 13:07 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neki kažu da su drvene igračke ponovno u modi, neki kako nikada nisu izašle iz mode, ali jedno je sigurno, drvo je vječna inspiracija.

To je prepoznao bračni par iz BiH, kojem je u jeku pandemije zastao jedan biznis, no okrenuli su se novom, izradi unikatnih drvenih igračaka pod nazivom ' KUIKO KOIKU'.

Jedan biznis zastao, pa 'stigle' igračke

''Brend drvenih igračaka KUIKO KOIKU pokrenuli smo, moj suprug, skulptor i slikar Ebrahim Mohammadian i moja malenkost, Ena Mulavdić, magistrica industrijskog dizajna. Izradu KUIKO KOIKU igračaka počeli smo u jeku pandemije Korona virusa, kako bismo radom prevazišli izuzetno težak period u kojem smo se svi nenadano zatekli… Naime, naš prvobitni posao – izrada savremenog, umjetničkog nakita – je zbog trenutačnih okolnosti pretrpio svojevrsni zastoj u proizvodnji i distribuciji, pa smo želeći da ne gubimo dragocjeno vrijeme, razmišljali kako bismo mogli da premostimo ovaj period, još uvijek ne znajući koliko mjeseci ili godina može da potraje'', priča za Bljesak.info Ena, govoreći kako su ona i suprug poučeni prethodnim iskustvima, znali da za njihov novi projekt/posao moraju imati sve resurse dostupne unutar granica Bosne i Hercegovine.

FOTO: KUIKO KOIKU

Samim time, pojašnjava, drvo je bio sasvim logičan izbor u smislu materijala.

''Dizajn urbanog mobilijara za djecu bila je tematska cjelina kojom sam se bavila tokom magistarskog studija Industrijskog dizajna na univerzitetu Mimar Sinan u Istanbulu, pa sam u okviru toga istraživala i dizajn igračaka koje podstiču razvoj djeteta u svakom smislu. Iz svega navedenog proizašao je brend KUIKO KOIKU. KUIKO KOIKU su ručno rađene igračke i u potpunosti su bosanskohercegovački proizvod. Igračke su veoma osjetljiv dizajnerski proizvod i kao takve, traže dodatnu posvećenost istraživanju psihologije, sociologije i razvoja djeteta, vrstama igara i načinima na koje se djeca mogu igrati, kako bi se u konačnici sva ta znanja integrisala u dizajn igračke, te doprinijela pozitivnom razvoju djece'', pojašnjava Ena.

Igračke s misijom očuvanja prirode

Prilikom izrade KUIKO KOIKU igračaka, ističe, veliku pozornost posvećuju odabiru izuzetno kvalitetnih koma dabosanskohercegovačkog drveta – uglavnom je to bor, jela, bukva i slično – a zatim se proces rada nastavlja u radionici gdje u ovisnosti od vrste igračaka koriste pomoć strojeva poput tokarskog stroja, brusilica i slično.

''Sve KUIKO KOIKU igračke se zatim boje bojama na bazi vode, bez bilo kakvih štetnih materija, te premazuju završnim slojem od jestivnog maslinovog ulja. Igračke smatramo završenim kada vidimo širokiosmjeh na licu naših kupaca'', kaže Ena.

FOTO: KUIKO KOIKU

No što zapravo znači KUIKO KOIKU?

''Nomen est omen – moram reći da smo dosta razmišljali o imenu našeg novog brenda… Željeli smo da damo zanimljivo ime, koje bi odmah moglo da asocira na naš brend, na djecu, njihovu slobodnu igru, kreativnosti i slično. …kako su naše prve napravljene igračke bile kućice i kockice od drveta, mislili smo da nije loše da kao uspomenu na te prve proizvode damo i tome skladan naziv. Tako je nastalo KU – skraćeno od kućice, I – veznik “i” i “KO” – skraćeno od kockice. …a kako svako ime ima i svoje prezime, nastalo je, samo obrnutim redoslijedom “KOIKU”, pa skupa čine naš naziv “KUIKO KOIKU”. Mnogi odmah zapamte ovo ime, a nama je drago da ga povezuju sa kvalitetnim bosanskohercegovačkim igračkama sa misijom očuvanja prirode'', pojašnjava Ena, dodajući kako je zapravo cjelokupna misija ovog brenda postupati odgovorno prema zajednici i promovirati istinske vrijednosti.

Vratiti djeci djetinjstvo

KUIKO KOIKU igračke dolaze u raznim oblicima, od autića, zvrkova do lutkica koje izgledaju kao da imaju svoj karakter.

''Jako volimo koristiti tokarski stroj prilikom izrade, kako nakita, tako i igračaka. Posebnost KUIKO KOIKU lutke ili zvrkova je u njihovoj formi koja je u pokretu. Posmatrajući ih oko se “živahno” kreće, pregleda, analizira… Istovremeno, forma je i simetrična, a simetrija smiruje i daje osjećaj sklada. Smatramo da se u ovim kvalitetima nazire i misija KUIKO KOIKU igračaka, koje su prije svega, namijenjene slobodnoj, nestrukturisanoj igri. Danas su djeca, nažalost, većinom robovi različitih sistema koji im se nameću putem modernih tehnologija. Cilj proizvodnje KUIKO KOIKU igračaka je promišljenom i odgovornom dizajnerskom praksom vratiti djeci njihovo djetinjstvo.

Drvene igračke dolaze ne mogu same govoriti, kretati se ili izvoditi neke druge automatizirane ludorije, već ih djeca moraju ručno pokretati, upotrijebiti maštu i doslovno udahnuti život u njih.

''KUIKO KOIKU igračke izrađujemo u nekoliko grupa. Sve što radimo izrađeno je u potpunosti od drveta, bez bilo kakvih štetnih materija, te je svaki proizvod u potpunosti unikatan. Do sada smo imali sljedeće grupe igračaka: drvene lutke, kućice, kocke, auta i zvrkove. Pristup dizajnu KUIKO KOIKU igračaka je minimalistički, što je jako dobro za razvoj djeteta i njegove mašte. Naime, pretjeranim strukturisanjem igračaka, odnosno, potpunim definisanjem forme i namjene igračke, djeci se ostavlja veoma malo ili nikako prostora za maštu i smišljanje novih načina primjene igračke tokom svoje igre. KUIKO KOIKU igračke, u zavisnosti od veličine, potreba djece i mogućnosti igranja, su namijenjene djeci od šest mjeseci i više, godinu i više, dvije godine i tri godine i više, pa do pretškolskog i ranog školskog uzrasta. KUIKO KOIKU zvrkovi su, na određeni način, izašli iz granica djetinjstva, pa ga mnogi koriste kao dobru i zdravu antistres terapiju na poslu ili kod kuće'', govori Ena predstavljajući KUIKO KOIKU igračke.

Jedna igračka - jedno drvo

Svakom kupljenom igračkom, vlasnici brenda obećajeu da će se posaditi drvo u njihovo ime.

''Misija KUIKO KOIKU brenda drvenih igračaka je postupati odgovorno prema okolini, zajednici, a posebno djeci i pomovisati istinske vrijednosti. S tim u vezi, odlučili smo da u cijenu svake KUIKO KOIKU igračke ili seta igračaka uračunamo svjevrsni “porez na sadnju”. Radi se o iznosu od oko 1.50 KM, namijenjenih za jednu sadnicu i sadnju iste. Ovaj je iznos skoro pa zanemariv, a koristi od jednog stable su višestruke i nadilaze državne granice i politike. Osim toga, na svjetskom nivou raste svijest o ekološki odgovornom korištenju šumskih resursa, te mnoge zemlje uvode zakonske regulative u cilju zaštite i unaprjeđenja šuma kao jednog od najsloženijih eko-sistema. Pomenute zakonske regulative imaju za cilj sprečavanje prometa i trgovina ilegalnim drvetom, pa je u vezi s tim uveden, npr. FCS certifikat kojim se potvrđuje ekološki odgovorno, društveno korisno i ekonomski održivo upravljanje svjetskim šumskim resursima. Sadnja šume je doprinos nas i naših kupaca održivosti svjetskih i bosanskohercegovačkih šuma. S obzirom da smo sa radom počeli prije samo nekoliko mjeseci, do sada nismo imali organizovano sađenje drveća, ali to planiramo raditi dva puta godišnje (proljeće i jesen), organizovano kao čas u prirodi sa djecom koja će, sigurni smo, biti oduševljena i inspirisana ovom aktivnošću'', poručuje Ena, ističući važnost drveta u našoj okolini.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 

 

Objavu dijeli KUIKO KOIKU (@kuikokoiku)

''Ono prvo bude sjeme od svega nekoliko milimetara, pa se razvija, raste, pravi nam kisik, daje ugodnu hladovinu, voće, kuća je mnogim životinjama, a desi se i da prije ili kasnije završi svoj životni ciklus. …slično kao i mi, ljudi! Prema tome, drvo kao materijal u sebi nosi dosta toga što možemo nazvati “duhovnim”, odnosno ljudima bliskim, u svom izvornom obliku. Kada dotaknete drvo osjetite toplinu i povezanost – kao da je baš to drvo koje držite nekada proizvelo nekoliko molekula kisika koje ste baš vi udahnuli. Osim toga, naša država je izuzetno bogata drvetom, pa smo htjeli da pružimo priliku našoj djeci da se igraju sa igračkama koje potiču iz njihove okoline.

FOTO: KUIKO KOIKU 

Bljesak.info i KUIKO KOIKU vas nagrađuju

Portal Bljesak.info u suradnji s KUIKO KOIKU nagrađuje čitatelje zvrkom, unikatnom drvenom igračkom.

Više informacija potražite na našem Instagram profilu.

Kopirati
Drag cursor here to close