Seizmički aktivna zona

I u BiH ima vulkana starih više od 20 milijuna godina

Lifestyle / Flash | 10. 09. 2013. u 06:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Geolozi s hustonskog “Texas A&M Universityja”, na čelu sa profesorom Williamom Sagerom, otkrili su najveći vulkan na Zemlji, prenijeli su svjetski mediji.

Podvodni vulkan nazvan Tamu Masiv nalazi su u Tihom oceanu 1.600 kilometara istočno od Japana.

Kako se procjenjuje, pokriva područje veće od 310.000 kvadratnih kilometara, visine je od skoro tri i po kilometra, dubine od čak 30 kilometara, a njegova starost procjenjuje se na 145 milijuna godina.

Kako je kazao Hazim Hrvatović, direktor Zavoda za geologiju FBiH, Tamu Masiv donedavno se smatrao skupinom vulkana kakvih ima i u BiH, ali je tim predvođen Sagerom ustanovio kako je ipak riječ o samo jednom masivnom vulkanu.

"Ovakvih skupina vulkana ima mnogo u svim djelovima svijeta, pa i u BiH. Kod nas nema aktivnih vulkana, ali ima neaktivnih i starih više od 20 milijuna godina. Prisutne su i hladne vulkanske stijene" naveo je Hrvatović.

Kako je pojasnio, naša država nalazi se u seizmički aktivnoj i zoni manjih i većih rasjeda na Zemljinoj kori. Zemljotresi u BiH najviše se događaju upravo na mjestima tih rasjeda. Banjalučka i hercegovačka regija, zatim područje Tuzle, kao i srednja Bosna, izloženi su zemljotresima, ali nikada veće snage od magnitude 6,5.

"Od Crne Gore se proteže dubinski rasjed sve do sarajevske doline, ide preko Igmana, Kiseljaka, Busovače, Travnika, kroz Jajce pa sve do Zagreba na sjeverozapad. U Sarajevu, pored ovog, postoji i još jedan plići, koji ide od Trebevića prema Vogošći, ali područje glavnog grada nije posebno seizmički aktivno" kazao je direktor Geološkog zavoda Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close