Studija

Grijanje ima veze sa debljanjem! Saznajte kakve!

Lifestyle / Flash | 23. 01. 2014. u 14:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralno grijanje možda pridonosi debljanju, stoji u novoj studiji nizozemskih znanstvenika sa sveučilišta u Maastrichtu, prenosi BBC.

U studiji objavljenoj u časopisu Trends in Endocrinology and Metabolism istraživači tvrde da više temperature u domovima, uredima i bolnicama ljudima pružaju veću ugodu, te da to znači kako organizam ne mora trošiti kalorije da bi održao tjelesnu toplinu.

Temperatura od 19 stupnjeva Celzija dovoljna je za pravu ravnotežu, tvrdi autor istraživanja dr. Wouter van Marken.

U studiji se kaže da ljudi 90 posto vremena provode u zatvorenom i griju ili hlade te prostorije kako bi si osigurali najugodnije okruženje i pritom minimaliziraju potrošnju tjelesne energije nužne za kontrolu tjelesne temperature. Tako se energetska ravnoteža premješta prema porastu tjelesne težine.

Povećanje potrošnje energije u umjerenoj hladnoći iznosi šest posto, a dugoročno to može činiti znatnu razliku. U kombinaciji s tjelovježbom i regulacijom prehrane, temperatura može imati i znatan doprinos mršavljenju, dodao je autor.

Ima, međutim, i oprečnih mišljenja. Kad vam je hladno poželjet ćete čokoladicu, naglašava Michael Daly sa škotskog sveučilišta Stirlinga.

Kopirati
Drag cursor here to close