Drugačiji pogled

Gošća iz Daytona: Nije Mostar samo rat

Lifestyle / Flash | 13. 06. 2017. u 07:13 Bri Perkins*

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar – grad poznat po ratu koji je završio prije dvadesetak godina. Prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu, znala sam tako malo o Mostaru po onome što smo učili o svjetskoj povijesti u školi. Učili smo o ratovima i genocidima, ali je naglasak bio na genocidu u Kambodži. Nažalost, o Mostaru sam jedino znala da se tamo dogodio rat. Kada ljudi misle o Mostaru, obično misle o tom razarajućem vremenu. No, sada kada razmišljam o Mostaru, mislim na ljubazne ljude, zadivljujuće prizore i izvanrednu hranu.

Od kad sam došla u Mostar, stekla sam prijatelje po cijelom gradu, od obitelji kod koje sam smještena do onih koje sam srela u malom kafiću u blizini Starog grada. Svi su srdačni prema nekome tko dolazi iz malog gradića u državi Ohio i tko zna samo reći 'hvala'. I, iako se uvijek ne možemo razumjeti u potpunosti, osmijeh nikada ne prestaje.

Od kad sam u Mostaru, ne prestaje ni učenje, od toga kako upravljati dronom do jednostavnih rečenica na hrvatskom jeziku. Zahvaljujući Intera tehnološkom parku* i prijateljima koje sam stekla ovdje, sve ovo će me pratiti i kad se vratim u Ohio.

Buđenje s pogledom na planine svako jutro mi je također veliko iskustvo. Najviše što mi imamo u Ohiou je brdašce visoko jedan metar pa mi je pogled na prelijepe planine jedna od najljepših stvari. Naravno, Stari most i Sarajevo su također predivni i na svako mjesto koje odem, čujem priče o prošlosti tog mjesta i dobivam dublja značenja čak i onih najmanjih predmeta.

U Americi pronaći lijepo mjesto za jesti može biti jako teško. U Mostaru skoro svako takvo mjesto nudi izvrsnu hranu. Probala sam i nove okuse za koje sam mislila da ih nikada neću probati kao što su jegulja, lignje i rakovi. Ipak, u svoj toj savršenoj hrani, najbolja hrana koju sam jela u Mostaru bila je ona pripremljena kod obitelji kod koje sam odsjela. Iako nisam baš sigurna što je to što su mi skuhali, bila je to najbolja hrana koju sam ikada kušala.

Sada, kada razmišljam o Mostaru, ne mislim na rat – mislim na prelijep grad s prelijepim ljudima kojima ću se, nadam se, vratiti.

*INTERA TP u suradnji Telemachom je ostvarila suradnju s Dayton Regional STEM School, čiji će učenici tijekom boravka u Mostaru pobliže upoznati poslovni, kulturni i životni stil ovog područja. Portal Bljesak.info domaćin je jednoj učenici.
Kopirati
Drag cursor here to close