David Bowie

Glazbena legenda: Već s petnaest godina znao je što hoće

Lifestyle / Flash | 16. 05. 2017. u 22:28 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna stara crno-bijela slika glazbene legende Davida Bowieja prodana je ovih dana na aukciji za ''skromnih'' 360 funti, a na njoj je tada 15-godišnji Bowie sa svojim prvim bandom The Konrads.

Slika je nastala 1962. godine, a David Bowie (†69) je svirao saksofon u bandu.

Njegova vršnjakinja imenom Sue Beal snimila je ovu fotografiju u jednom omladinskom klubu u Kestonu.

"Bili smo vršnjaci. On je hodao s jednom djevojkom iz mog razreda. Bit ću sasvim iskrena i kazati kako se bolje sjećam njegove grupe nego njega samoga", kazala je žena koja je na staroj, gotovo zaboravljenoj fotografiji zaradila 360 funti.

David Bowie se nije dugo zadržao u bandu The Konrads, jer ga je razočarala njihova neambicioznost i nemotiviranost. Većina dječaka iz banda nije imala tako velike planove kao Bowie. Uskoro ih je napustio i pridružio se grupi The King Bees, ali i oni su bili mlaki i bez stvarnog koncepta. Nakon samo mjesec dana pridružio se bandu The Manish Boys, a trebao je postati neka vrst njihova Micka Jaggera.

Od toga nije bilo ništa te su se počele redati grupe u kojima je svirao i pjevao: The Lower Third, The Buzz, The Riot Squad, The Velvet Underground.

David Jones, kako se on uistinu zvao, promijenio je 1967. godine ime u David Bowie. Snimio je tada i svoj prvi album, koji nije zabilježio nikakav uspjeh.

Tek dvije godine kasnije njegova je karijera počela ići blagom uzlaznom putanjom. Snimio je album koji se jednostavno zvao po njemu samome, nakon čega su uslijedili „The Man Who Sold the World“, „Hunky Dory“ i legendarni „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“.

To je značilo definitivni prodor na svjetsku pozornicu, a ostalo je povijest.

David Bowie nije imao samo odlične pjevačke sposobnosti i jedinstven glas, nego je bio uistinu allrounder, prirodni glazbeni talent.

Osim saksofona, svirao je gitaru, klavijature, harmoniku, klavir, violu, violončelo, bubnjeve i što je god još trebalo kako bi se dobio prepoznatljiv i nezaboravan zvuk.

Ostao je jedan od onih likova koji se u glazbi rijetko pojave, objedinjujući u sebi mnoštvo stilova i glazbenih pravaca, ali i neumorno određujući glazbene trendove i kriterije pop i rock glazbe.

Umro je u siječnju prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close