Borba u Parizu

Ekološkim pisoarima protiv uriniranja po ulicama

Lifestyle / Flash | 01. 02. 2017. u 13:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva ekološka pisoara u kombinaciji s cvjetnim žardinjerama i prostorom za kompost postavljena su u jednom od najsmrdljivijih dijelova Pariza, iza željezničke postaje Gare de Lyon, a krajnji cilj pokusa je senzibiliziranje stanovnika i turista da ne uriniraju po skrivenim dijelovima pariških ulica, kazali su njihovi izumitelji.

"Uriniranje po ulicama Pariza problem je grada već desetljećima", kazao je jedan od izumitelja pisoara-žardinjere nazvanog Uritrottoir, Laurent Lebot.

U ekološki pristupačnom donjem dijelu pisoara urin se 'skladišti' u mješavini suhih prirodnih materijala: piljevine, slame i iverja, koji se kasnije pretvaraju u kompost. Kazao je da se na taj način koriste dva otpada, a uokolo se ne širi nesnosan smrad, javlja Hina.

Lebot je objasnio da su veći modeli Uritrottoira napravljeni tako da mogu apsorbirati urin više od 600 prolaznika prije nego što ih je potrebno isprazniti. Dodaje da su pisoari-žardinjere postavljeni i u njegovu rodnome gradu Nantesu u kojemu se nalazi sjedište njegove tvrtke Faltazi.

"Ljudi se smiju, mnogima su Uritrottoiri zabavni, no većina ih smatra da su jako dobra zamisao", kazao je Lebot.

Reciklirajući i apsorbirajući materijali jamče da iz Uritrottoira nema nikakva smrada, ističe Lebot te kaže da jedan stoji 3000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close