Federica Mogherini

Doprinos nevladinih organizacija je nužan za izgradnju društava

U Europi se i izvan nje vide trendove sistemskih pokušaja da se ograniče kapaciteti aktera civilnog društva za obavljanje svoje ključne uloge.
Lifestyle / Flash | 26. 02. 2019. u 19:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na Svjetski dan nevladinih organizacija, obilježavamo istrajnu i neprocjenjivu ulogu koju organizacije civilnog društva imaju u zaštiti i borbi za osnovna ljudska prava, demokraciju i održivi razvoj za sve. Zbog svoje kontinuirane privrženosti ovim temeljnim vrijednostima, njihov doprinos je nužan za izgradnju otpornih, inkluzivnih i raznolikih društava'', kazala je visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini.   

Kaže da se u Europi i izvan nje vide trendove sistemskih pokušaja da se ograniče kapaciteti aktera civilnog društva za obavljanje svoje ključne uloge. 

Zbog toga upozorava kako je važnije sada nego ikada prije braniti i promovirati sigurne prostore u kojima organizacije civilnog društva mogu djelovati bez straha od represije, kazne ili proizvoljnog lišavanja slobode. 

''Iz tog razloga je rad s akterima civilnog društva i njihovo osnaživanje u samom vrhu djelovanja Europske unije. Kao Europska unija, radimo s nevladinim organizacijama na zaštiti i promociji ljudskih prava, demokracije i održivog razvoja na mjestima gdje se ne poštuju niti ove vrijednosti niti rad organizacija civilnog društva. Provođenje Agende za održivi razvoj do 2030. od EU-a u velikoj mjeri ovisi od sposobnosti nevladinih organizacija da djeluju na terenu'', istaknula je Mogherini.   

Po njezinim riječima, Europska unija će nastaviti s poticanjem sigurnijeg i otvorenog okruženja za sudjelovanje civilnog društva u Europi i širom svijeta, naročito kroz financijski doprinos od dvije milijarde eura godišnje, kao i kroz organiziranje foruma kao što su godišnji EU-NVO forum o ljudskim pravima na kome lideri EU-a i civilnog društva imaju jedinstvenu priliku za razmjenu mišljenja. 

Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) jedan je od najvećih instrumenata EU-a posvećen pružanju potpore civilnom društvu i doprinio je stvaranju i financiranju mehanizma Europske unije za branitelje ljudskih prava – ProtectDefenders.eu – kojim se obučavaju, štite i potpomažu branitelji ljudskih prava izloženi velikoj opasnosti i suočeni s teškim situacijama širom svijeta. 

Od 2014. godine blizu .000 branitelja ljudskih prava i njihove obitelji ostvarili su korist od preko 400 grantova za hitne slučajeve koje je osigurao EIDHR Fond za hitne slučajeve za branitelje ljudskih prava izložene opasnosti. 

''Organizacije civilnog društva ključni su partneri Europske unije u osmišljavanju i provođenju javnih politika, poput instrumenata vanjskog financiranja, a njihov angažman je sastavni dio uspješnog vanjskog djelovanja Evropske unije. Evropska unija će ostati posvećena zaštiti i promociji ovog partnerstva i učinit će sve što je u njenoj moći da osigura da organizacije civilnog društva i zagovornici ljudskih prava imaju slobodu da slobodno i bezbjedno djeluju svugdje u svijetu'', naglasila je Mogherini, priopćeno je iz Izaslanstva EU-a u BiH.    

  

Kopirati
Drag cursor here to close