Jeste li vi pravili ovu grešku?

Dizajneri interijera kažu da ovih 5 boja nikad ne treba kombinirati s bijelom

Bijela je nadaleko poznata kao jedna od najklasičnijih boja. Popularna u mnogim stilovima uređenja interijera i prostorija, bijela je bezvremenska nijansa koja pruža čistu i neutralnu pozadinu u cijelom domu.
Lifestyle / Flash | 27. 05. 2024. u 10:53 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je bijela akromatična što znači da, u teoriji, izgleda dobro pored svih nijansi na paleti boja, ukrašavanje bijelom bojom u kombinacijama s drugim bojama treba biti vrlo pažljivo, prenosi Homes And Gardens.

Ovdje smo zaokružili pet boja za koje dizajneri interijera kažu da ih ne treba kombinirati s bijelom.

1. Pastelne boje

"Morate biti oprezni kad kombinirate bijelu sa svijetlim pastelnim bojama", kaže dizajnerica Trish Knight iz Knight Varga Interiors.

Dok su ideje za pastelne sobe općenito dobrodošle zahvaljujući svojim mekim i delikatnim tonovima, važno je osigurati da su podtonovi kohezivni ako uključite bijelu u cijeli proces.

Trish ističe: "Ako su vaši zidovi u toploj bijeloj boji, podton pastela također mora biti topao, i obrnuto kod hladnih tonova", kaže Trish. "Na primjer, ako imate tople breskvasto-terakotne tonove, svakako ih uparite s toplijom bijelom."

2. Bijela s bijelom 

Nije neuobičajeno postaviti različite nijanse bijele unutar jedne prostorije. Iako njihove razlike mogu biti suptilne, male nijanse između najboljih bijelih boja mogu biti ključ za poboljšanje specifičnih uvjeta osvjetljenja prostorije i stvaranje dubine.

Međutim, ako su različite nijanse bijele boje u prostoriji s neusklađenim podtonovima, to može brzo dovesti do kombinacije boja koju treba izbjegavati.

"Mogla bih upozoriti da se ne miješaju različite nijanse bijele ili da ih se tretira kao međusobno zamjenjive", kaže dizajnerica interijera Kathy Kuo. "Možda se ne čini tako na prvi pogled, ali nijanse bijele zapravo se prilično razlikuju i ne izgledaju uvijek sjajno jedna pored druge u prostoru."

Eugenia Triandos, glavna dizajnerica u Hibou Design & Co. slaže se s tim, dodajući: "Jedina stvar koje morate biti svjesni jest spajanje različitih bijelih boja. Kremasta bijela će izgledati blatnjavo i gotovo prljavo pored svijetle, čiste bijele."

3. Crvena

Spajanje bijele s toplim i visoko zasićenim bojama često može djelovati pretjerano oštro s visokim razinama kontrasta. Boja crvene rajčice u kombinaciji s jarko bijelom klasičan je primjer ovoga, stvarajući nevjerojatno intenzivan izgled.

"Izbjegavajte spajanje jarko crvene ili narančaste s bijelom", predlaže dizajner interijera Brandon Lange, kreativni direktor u BZ Interiors. 'Ove kombinacije jednostavno ne idu dobro zajedno. 

Dizajnerica interijera iz New Yorka, Kati Curtis iz Kati Curtis Designa, kaže da redovito mijenja bijelu s nježnijom prljavo bijelom kako bi stvorila manje neugodan izgled: "U praksi obično ne koristim bijelu boju i gravitiram prema kremastim i prljavo bijelim bojama koje nose suptilni podtonovi drugih boja koje koristim u sobi.

Ovaj pristup omogućuje kohezivniji i vizualno zanimljiviji prostor jer ove kremastije nijanse mogu odražavati i poboljšati dominantne i naglašene boje koje sam odabrala."

4. Neonske boje

Slično kombiniranju crvene i bijele, uparivanje bijele s neonskim nijansama također može djelovati oštro. "Svijetle neonske nijanse mogu izgledati previše intenzivno s bijelom", predlaže dizajnerica interijera Nadia Watts.

Od neonsko plave do limeta zelene, neonski tonovi su najsvjetlije boje, a u kombinaciji s bijelom, rezultat može biti jako loš u unutarnjem prostoru. To je osobito istinito ako se neonska boja koristi preko zidova, a bijela prelazi preko stropa ili ukrasa zbog stvorenih kontrastnih linija.

Umjesto da koristite neon boju u velikim količinama po zidovima, upotrijebite bijelu kao primarnu boju prostorije i uvedite neon na malo suzdržanije načine, kao što je akcentna boja. To će omogućiti neonu da doda dramatiku u prostoriju, a da pritom zadrži izgled ugodan za život.

5. Crna

Iako je crno-bijela klasična kombinacija boja, postoji opasnost da izgleda pretjerano kad se koristi u unutarnjim prostorima zbog intenzivnog kontrasta.

"Visoki kontrast u odnosu na nizak, stvar je osobnih preferencija", kaže Nadia Watts. "Ne koristim puno crne i bijele u svom dizajnu, i iako je upečatljiva varijacija lijepa, više volim malo suptilniji kontrast poput tamnoplave i bijele."

Kao što Nadia predlaže, zamjena crne za tamnoplavu općenito se može smatrati laskavijom i ugodnijom kombinacijom boja uz bijelu. 

Kad obratite pozornost na podtonove, bijela bez sumnje može dobro funkcionirati uz sve boje. Ako želite upariti bijelu s jednom od gore spomenutih zasićenijih boja, zamijenite oštru bijelu s prljavobijelom s podtonovima koji odgovaraju vašoj odabranoj boji kako biste postigli mekši i ugodniji izgled.

 

Kopirati
Drag cursor here to close