Kraljevska obitelj

Danska kraljica završava proslavu jubileja nakon svađe s mlađim sinom

Kraljica, veoma popularna među Dancima, provezla se u kočiji središtem Kopenhagena i sudjelovala na svečanosti organiziranoj u gradskoj vijećnici u njezinu čast, a oba su događaja bila odgođena zbog smrti Elizabete II., njezine daljnje rođakinje, poč
Lifestyle / Flash | 12. 11. 2022. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danska kraljica s unucima

Danska kraljica Margareta II. završila je u subotu proslavu svog jubileja pedesete obljetnice vladavine, što je bila prigoda za obiteljsko okupljanje nakon javne svađe s mlađim sinom, princom Joakimom.

Kraljica, veoma popularna među Dancima, provezla se u kočiji središtem Kopenhagena i sudjelovala na svečanosti organiziranoj u gradskoj vijećnici u njezinu čast, a oba su događaja bila odgođena zbog smrti Elizabete II., njezine daljnje rođakinje, početkom rujna.

Margareta II. (82), posljednja kraljica koja vlada u Europi, pojavila se na balkonu gradske vijećnice kako bi pozdravila oko 1.500 ljudi okupljenih na velikom trgu u glavnome gradu, prenosi Hina.

"Obitelj je veoma važna našoj kraljici i mislim da je i za prinčeve važno da se obitelj okupila. U svakoj obitelji ima razmirica, a oni će pronaći rješenje, sigurna sam", rekla je za AFP Margit Lauritzen, umirovljenica koja je došla iz Esbjerga, na zapadu zemlje.

Rijedak sukob

Nakon niza godina bez neke veće krize, jesenas je u danskoj kraljevskoj obitelji izbio rijedak sukob.

Krajem rujna kraljica je objavila da će oduzeti prinčevski naslov četvero djece svog mlađeg sina, princa Joakima, službeno kako bi im omogućila da lete vlastitim krilima.

Njihov otac i majka Marija shvatili su to kao uvredu i u novinama izrazili svoju ogorčenost.

No oboje su došli na svečanu proslavu jubileja, što je znak da obitelj želi zajedno ići dalje.

"Važno je da (nam) pokažu da rješenje uvijek postoji, prema ponekad dođe do svađe", rekla je Theresa Bengtsson koja je došla gledati kraljicu i dvojicu njezinih sinova.

Margareta II. je rekla da joj je žao zbog toga što je nanijela bol unucima, ali je ostala pri odluci.

Nesloga u obitelji

"Nesloga se pojavila u mojoj obitelji, što nije ništa neobično jer se razmirice s vremenom događaju u mnogim obiteljima. Sad se dogodila u našoj", komentirao je krajem listopada stariji kraljičin sin, prijestolonasljednik Frederik.

Proslava je stoga prilika da se, barem prividno, zatvori jedno poglavlje.

"Dobar dio rada moderne europske kraljevske obitelji jest ujediniti zemlju. A uvjet za to je moći pokazati u javnosti tu sposobnost ujedinjenja", rekao je za AFP povjesničar danske monarhije Lars Hovbakke Sorensen.

Po anketi Voxmetera, 50,6 posto Danaca podupire kraljičinu odluku, a 23,3 posto misli da je loša.

 

Kopirati
Drag cursor here to close