Karađoz-begova medresa i Novi val

Dan planete Zemlje - čišćenje Bune i Blagaja

Blagaj je posebno prikladan za ovu akciju, koja bi, po želji organizatora, ubuduće trebala prerasti u godišnju tradiciju.
Lifestyle / Flash | 22. 04. 2019. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Učenici Karađoz-begove medrese, na Dan planete Zemlje 22. travnja u okviru ACCESS programa, ekološke sekcije i vijeća učenika Karađoz- begove medrese, na području lokaliteta Blagaja (Vrelo Bune), sakupljali su otpad i tako obilježili i nastojali probuditi svijest u građanima.

 Karađoz-begova medresa već tradicionalno nastoji ekološki osvijestiti svoje učenike kao i ostale građane o planeti Zemlji. Lokacija čišćenja je bila na području rijeke Bune i staze kulturno povijesnog nasljeđa Blagaja, priopćio je Omladinski klub Novi val, koji je i organizirao akciju.

Foto: PR Novi val / Akcija čišćenja

Inače, Novi val u Blagaju vodi centar za edukaciju o zaštiti okoliša uz podršku Grada Mostara, tj službe za komunalne i inspekcijske poslove. U akciji čišćenja sudjelovalo je 40 Učenika u pratnji profesorice Lejle Mezit.

Zbog posebnih ljepota i kulturnog značaja, Blagaj je posebno prikladan za ovu akciju, koja bi, po želji organizatora, ubuduće trebala prerasti u godišnju tradiciju.

Foto: PR Novi val / Akcija čišćenja

''Zemlja nam pruža osnove za život, ona nas hrani, njen zrak udišemo, vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo. U isto vrijeme svojim uobičajenim obrascima ponašanja trošimo prirodne resurse i opterećujemo okoliš. Uništavamo šume i zelene površine, ispuštamo otpadne vode u rijeke i jezera, stvaramo velike količine otpada, zagađujemo atmosferu ispušnim plinovima iz svojih automobila, koristimo otrove i kemikalije bez puno razmišljanja. Staklenički plinovi u sve većim koncentracijama polako, ali sigurno povećavaju globalnu temperaturu, dok freoni ispušteni iz rashladnih sistema uništavaju ozonski omotač oko Zemlje, čime površina našeg planeta postaje sve jače izložena djelovanju UV zraka'', upozorili su iz "Novog vala".

Kopirati
Drag cursor here to close