Mehmed-paše Sokolovića

Ćuprija na Drini u Višegradu ipak će biti rekonstruirana

Lifestyle / Flash | 28. 03. 2017. u 14:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekonstrukcija mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu biće nastavljena od 29. ožujka. Informacija je potvrđena za N1, a projekt će biti nastavljen uz podršku turske agencije za suradnju i koordinaciju, TIKA-e.

Prije više od mjesec dana, načelnik općine Višegrad se obratio javnosti sa informacijom da opstanak ćuprije nije siguran te da bi moglo doći do urušavanja.

2013. krenulo se u njegovu rekonstrukciju, a nedavno je načelnik Višegrada je tada izjavio kako rekonstrukcija nosećih stubova nije urađena na pravi način, te da ne može jamčiti da se most neće i srušiti u slučaju izrazito visokog vodostaja rijeke.

"Izdizanje i podizanje korita u samoj rijeci Drini, čime se smanjila propusna moć lukova na ćupriji. Tako da, kad bi se dogodila poplava i velike vode koje smo imali 2010. godine, kada je bilo 4.000 m3 u sekundi protoka vode, došli bismo u situaciju da ta količina vode ne bi mogla prolaziti kroz lukove. Udarala bi u most, prelazila preko mosta, a koje bi posljedice bile - to će reći stručnjaci", objasnio za N1 Mladen Đurević, načelnik Općine Višegrad.

Rekonstrukciju mosta financirala je turska razvojna agencija TIKA, koja je donirala blizu 10 milijuna KM. Iz ove agencije rekli su kako su zaprimili primjedbe lokalne zajednice, te kako će se o tome službeno oglasiti u sljedećih nekoliko dana.

Inače, od 2007. godine ovaj most se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close