Učenje i praksa

Coke Summership – najdragocjenija ljetna praksa

Lifestyle / Flash | 02. 08. 2017. u 13:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset polaznika iz cijele Bosne i Hercegovine i ove je godine dobilo priliku da kroz program ljetnih praksi upoznaju rad jedinstvenog Coca-Colinog sustava i steknu prva radna iskustva.
Nakon što je prošle godine Coca-Cola HBC B-H Sarajevo prvi put realizirala program ljetnih praksi Coke Summership u okviru podrške osnaživanja mladih u Bosni i Hercegovini, ovog ljeta je omogućila i drugoj generaciji praktikanata da u šest tjedana dožive najbolja radna iskustva sudjelujući u tom programu.

Nejra Karović (24), studentica prava iz Sarajeva, i Benjamin Fetahović (22), student menadžmenta na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, dvoje su od dvadeset ovogodišnjih praktikanata koji su dobili jedinstvenu priliku da iz prve ruke saznaju kako je raditi u velikom svjetskom sustavu kakav je Coca-Cola.

''Uvjeti za rad su vrhunski na svim pozicijama i lako se vezati za kompaniju'', kaže Benjamin, koga je posebno oduševila organizacija kompanije i briga o radnicima.

Da je Coke Summership koristan i studentima i poslovnom sektoru pokazuje činjenica da se šest prošlogodišnjih praktikanata prvi put zaposlilo upravo u Coca-Coli HBC B-H Sarajevo. Zato je interes za drugi program ljetnih praksi, koji kombinira rad s mentorima i edukativne radionice i predavanja, također bio izuzetan.

Benjamin se na praksu prijavio iz znatiželje, jer se na predavanjima na fakultetu često susretao s primjerima Coca-Colinog poslovanja , pa mu je Coke Summership došao kao ostvarenje profesionalnog sna.

''Za dva tjedna u Coca-Coli dobio sam mnogo više znanja nego na svim ostalim praksama na kojima sam bio'', kaže Fetahović. Istog mišljenja je i Nejra, koja će na završnom događaju programa ljetnih praksi predstaviti projekt o upravljanju dozvolama i licencama. S Nejrom i Benjaminom rade njihovi mentori, ali i ostali radnici Coca-Cole uvijek su spremni pomoći i podijeliti dragocjena znanja.

„Coke Summership će zasigurno unaprijediti moje vještine i znanja. Jedva čekam da ih primijenim“, kaže Nejra. Benjaminu je naročito koristan rad na terenu, gdje s mentorom radi na pripremama za predstojeći Sarajevo Film Festival. „Sviđa mi se jer sam u stalnom kontaktu s ljudima i iskoristit ću svaku priliku da steknem znanja o tome kako se radi ovaj posao“, kaže on. Oboje kažu da su, osim sjajne prakse, ovoga ljeta dobili i nove prijatelje i buduće poslovne kolege: „Radost, entuzijazam, učenje i timski rad i jeste ono što program ljetnih praksi Coke Summership čini tako posebnim“, kažu Nejra i Benjamin.

Projekt se realizira u okviru programa Coca-Coline podrške mladima u Bosni i Hercegovini, a pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalnog zavoda za zapošljavanje i JU Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo te uz podršku prijatelja projekta: univerziteta u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, sveučilišta u Mostaru i Vitezu, Internacionalnog Burch univerziteta, ekonomskih fakulteta u Sarajevu, Bihaću, Istočnom Sarajevu i Tuzli, studentskih organizacija EESTEC, IAESTE LC Sarajevo, Udruženja studenata Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, studentske udruge Best iz Mostara te portala studomat.ba. Medijski pokrovitelji projekta su BHRT, EuroBlic i Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close