cibo.oooo

Sarmom, dolmom i ćevapima protiv govora mržnje

Pier Paolo Spinazzé će svakako donijeti iskru veselja na mostarske zidine, gdje se nalazi u sklopu 12. Street Arts Festivala
Lifestyle / Flash | 28. 08. 2023. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski umjetnik Cibo više od desetljeća pokriva raznorazne poruke i uvredljive tekstove šarenim muralima koji prikazuju sve vrste hrane.

Njegovo oružje protiv govora mržnje i krajnje desničarske propagande su umjetnost, kultura i ironija.

Foto: Bljesak.info / Cibo na fantastičan način uklanja fašističke grafite, pogledajte njegov rad

Svoje murale počeo je koristiti nakon što je jednog od njegovih kolega ubila skupina neofašista. Njegova umjetnost tipično prikazuje talijansku kuhinju, odnosno motive iz kuhinje kojima prikriva poruke mržnje.

"Brinem se o svom gradu zamjenjujući simbole mržnje ukusnim stvarima za jelo", kaže 41-godišnji umjetnik čije je pravo ime Pier Paolo Spinazze, a čije je profesionalno ime Cibo talijanska riječ za hranu.

Jedan od njegovih sljedbenika na Instagramu, upozorio ga je na grafite s rasističkim uvredama i svastikama u tunelu na rubu Verone. U otprilike 15 minuta, naslikao je pizzu Margherita i salatu Caprese preko uvreda, prekrivši svastiku velikom rajčicom.

Foto: Bljesak.info / Cibo na fantastičan način uklanja fašističke grafite, pogledajte njegov rad

"Suočavanje s ekstremistima nikada nije dobro jer su nasilni ljudi, navikli su na nasilje, ali su i kukavice i jako glupi", rekao je Spinazze.

Pier Paolo Spinazzé će svakako donijeti iskru veselja na mostarske zidine, gdje se nalazi u sklopu 12. Street Arts Festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close