Ispitivanje

Britanci podržavaju monarhiju, ali problem je kralj Charles

Po ispitivanju YouGova, 58 posto ispitanika reklo je da podržava da monarhija ostane, 26 posto željelo bi izabranog šefa države, a 16 posto ne zna što bi o tome mislilo.
Lifestyle / Flash | 24. 04. 2023. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina Britanaca želi da monarhija ostane, ali kralj Charlesa III. nema potporu mladih, pokazalo je novo istraživanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, manje od dva tjedna prije njegove krunidbe.

Po ispitivanju YouGova, 58 posto ispitanika reklo je da podržava da monarhija ostane, 26 posto željelo bi izabranog šefa države, a 16 posto ne zna što bi o tome mislilo.

No ispitivanje, koje je naručio BBC uoči krunidbe 6. svibnja, pokazalo je i da samo oko trećine mladih podržava monarhiju, a 38 posto bi radije imalo izabranog šefa države.

Mladi su jako indiferentni prema monarhiji. Više od tri četvrtine mladih u dobi od 18 do 24 godine reklo je da ih kraljevska obitelj "ne zanima".

Potpora za kraljevsku obitelj najveća je među starijima. U dobi od 50 do 64 podržava je 67 posto ispitanika, a među starijima od 65 godina 78 posto, prenosi Hina.

Uz to, 45 ispitanika od 4592 obuhvaćenih ispitivanjem reklo je da misle da Karlo ne razumije britanske građane, a 36 posto misli da razumije.

Charles (74) je 1970-ih osnovao Prinčevsku zakladu koja je do 2020. pomogla milijun siromašnih mladih ljudi u dobi od 11 do 30 godina.

Cijeli život uz to podržava zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena.

No budući da su Britanci pogođeni teškom krizom visokih životnih troškova, troškovi kraljevske obitelji odražavaju se na njezinu popularnost među mladima.

Neki prigovaraju i zbog cijene krunidbe, koju plaća vlada.

Krunidba kraljice Elizabete II. 1953. stajala je 20,5 milijuna funti u današnjem novcu.

Kraljevska obitelj "dobra je vrijednost" po mišljenju 54 posto ispitanika. To smatra 36 posto mladih, a 40 posto ih smatra da nije.

Kopirati
Drag cursor here to close