anketa

Blagdani krivi za ljubavne svađe

Lifestyle / Flash | 26. 12. 2015. u 07:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko god da zimske blagdane povezujemo sa slogom i mirom, to je period kada parovi najviše raskidaju ili razmišljaju o tome. Brige o novcu, mnogo obaveza i nemogućnost dogovora su okidač za netrpeljivost.

Blagdani u načelu važe za dane bliskosti, jer pozivaju na ljubav, slogu i mir. Oni su, ujedno i period kada parovi najviše razmišljaju o raskidu i kada najčešće raskidaju veze. Studija u kojoj je sudjelovalo 3.000 Britanaca je pokazala da se partneri intenzivno svađaju baš u prosincu i siječnju.

Točno 20 posto anketiranih je priznalo da ozbiljno razmišlja o prekidu, dok je isto toliko njih bilo sigurno da su odbrojani dani njihovoj ljubavi. Mučile su ih brige o novcu, mnogo obaveza i nemogućnost dogovora u vezi sa osnovnim životnim stvarima, pa i u vezi sa kićenjem jelke i obiteljskim ručkovima. Sve je to bilo okidač za izraženu netrpeljivost u svečanim danima.

Ovu pojavu je 1955. godine detektirao dr James P. Cattel, označivši je kao "blagdanski sindrom". On je u vrijeme Božića i Nove godine promatrao ponašanje parova, uočivši da je baš tada veliki broj njegovih pacijenata postao anksiozan, melankoličan i depresivan. U Americi se taj fenomen naziva "ostavljanje purice", jer je prepoznat oko Dana zahvalnosti, kada se takođe parovi intenzivno razilaze, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close