Manji broj školaraca

Bijela kuga nije zaobišla ni Grude: Tišina umjesto dječje vriske i igre

Lifestyle / Flash | 10. 04. 2017. u 11:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vremena kada su hercegovačke škole bile prepune djece i kada se tražila klupa više, već odavno su prošla. Svoj danak uzela je "bijela kuga", ali i iseljavanja.

Cijele obitelji masovno iseljavaju iz svog rodnog kraja, ostavljajući iza sebe prazne kuće i prazne školske klupe, pišu Grude.com.

Od polovice 2013. godine državu je napustilo 90.000 osoba, a samo u 2016. evidentiran je odlazak 16.000 ljudi.

Ništa bolje stanje nije ni u Grudama. U grudskim selima je već odavno tišina umjesto dječje vriske i igre, a sudeći prema podacima o broju upisane djece, bit će još i gore. 

Naime, kako Grude.com doznaje, u prvi razred osnovne škole u školskoj 2017./18. godini upisano je deset manje pravšića nego prošle godine.

U područnim školama u općini Grude upisano je svega 24 djece, dok je u matičnoj osnovnoj školi u Grudama upisano 60 prvašića.

Ovi podaci odnose se na predupis djece, što znači da postoji mogućnost da se broj ipak poveća kada bude upis, kazali su iz Osnovne škole Ruđera Boškovića Grude.

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja su do 1. rujna 2017. navršila 6 godina života, tj. djeca rođena do 31. kolovoza 2011. U I. razred može se upisati i dijete rođeno od 1. rujna do 31. prosinca 2011., ako Ispitno povjerenstvo utvrdi da je dijete sposobno za školu.

Kopirati
Drag cursor here to close